Under de senaste dagarna har nyheten om att EU vill införa kvotering skapat debatt i Sverige. Men idag går näringslivets tungviktare ut och säger att de också vill se en förändring och att man redan har en gemensam modell. Men det handlar inte om kvotering.
Det är fortfarande ojämnt på toppen av svenskt näringsliv. Exempelvis är bara 18 procent av de högsta cheferna på Ericsson kvinnor och 17 procent.
– Med tanke på att basen i SEB är nästan lika mellan män och kvinnor är det klart att jag måste vara besviken att vi inte har lyckats hela vägen upp till toppen, säger Annika Falkengren, vd SEB.
IKEA i topp
Något bättre ser det dock ut på IKEA, där 40 procent av de högsta cheferna är kvinnor.
– Vi vill att det ska vara 50 procent, vilket vi har satt upp som ett tydligt mål. Och vi kommer att jobba med det systematiskt hela vägen för att komma hela vägen dit, säger Ikeas vd Peter Agnefjäll.
På Ericsson har man satt målet betydligt lägre. En tredjedel av alla chefer ska i framtiden vara kvinnor.
Varför har ni satt målet på en tredjedel och inte på hälften som flera andra stora svenska företag?
– Vi måste ju sätta realistiska mål. Man måste jobba med mätningar av dem, så därför har vi satt en tredjedel nu. Det finns säkert möjlighet att sätta ett högre mål lite senare, säger Hans Vestberg, vd på Ericsson.
Gemensamt vill nu SEB, Ericsson, Ikea och sju andra svenska företag att fler kvinnor ska in på chefspositioner, i ledningsgrupper och i styrelser och en gång för alla få ett slut på den snedvridna könsfördelningen.
Mentorprogram och interna mål
Under ett års tid har man tillsammans försökt att hitta nya sätt att skynda på processen, genom projektet ”Battle of the numbers”. Bland annat vill man införa mentorsprogram och sätta upp egna interna mål som ska följas och på så sätt förändra kulturen som sitter i väggarna på företagen. Samtidigt finns hotet om kvotering från politikerna.
– Jag tycker att det av principiella skäl är tveksamt att lagstifta om kvotering till just börsbolagens styrelser. Men om utvecklingen fortsätter att stanna upp och vi inte ser en ordentlig rörelse framåt under den kommande våren, då tror jag att man behöver överväga vilka åtgärder man ska vidta, säger jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP).