Foto: Johan Nilsson/TT

Flygstrejk vid SAS rycker allt närmare

Uppdaterad
Publicerad

Vid midnatt natten till torsdagen kan det utbryta en pilotstrejk riktad mot flygbolaget SAS. Konsekvenserna kan bli stora för tusentals passagerare och för företaget, medger SAS vd Rickard Gustafsson.

– Varslet gäller total arbetsnedläggelse för samtliga 430 piloter inom SAS i Sverige, säger Wilhelm Tersmeden, vice ordförande i pilotfackets SAS-sektion, till SVT Nyheter.

För närvarande pågår medlingsförhandlingar mellan SAS och fackföreningen Svensk pilotförening, SPF.

Hot om SAS-strejk

Men vad en eventuell strejk kommer att få för praktiska effekter är för tidigt att säga. Parterna kan på olika sätt påverka vad effekten i så fall blir, men SAS vd Rickard Gustafsson säger att konsekvenserna av en strejk skulle bli omfattande.

20.000 kan drabbas

– Just nu jobbar vi dygnet runt för att undvika att våra kunder ska drabbas. En strejk skulle få stora konsekvenser. Upp till 20.000 resenärer skulle kunna drabbas, säger Rickard Gustavsson till SVT Nyheter.

– Det är en svår konflikt eftersom den inte gäller lön, pensioner eller kollektivavtal, enligt Rickard Gustavsson.

SAS efterlyser ett enklare avtal där piloterna ska kunna anpassa sig till en tuffare konkurrenssituation och flyga mer när kunderna vill resa och mindre när det är lågsäsong.

– Vi har ungefär 30 procent mer kunder på sommaren, säger Rickard Gustavsson.

Pilotfackets motiv för att hota med strejk är enligt deras egen hemsida att arbetstillfällen är hotade och att de vill ha balans mellan arbete och fritid. Dessutom upprörs man över att SAS, som delvis ägs av staten, sagt upp kollektivavtalet utan att omförhandla det. Ett agerande som är helt unikt på svensk arbetsmarknad, skriver SPF på sin hemsida.

Naggar på förtroendet

SAS hoppas att det inte blir någon strejk.

– Just nu tycker vi att det är viktigt att lösa de frågor som återstår så att kunderna inte drabbas. Och självklart kommer vi att informera kunderna om läget förändras under dagen, säger Malin Selander, presschef på SAS. 

SAS har tidigare lyckats få till stånd avtal med de norska och danska facken och de piloterna berörs inte av en eventuell strejk. Så sent som i februari drabbades bolaget av en vild strejk i Danmark med 334 inställda flygningar som resultat och beräknad kostnad på 50 miljoner kronor. Ytterligare strejksituationer naggar på kundernas tillit, enligt Rickard Gustafsson.

– En konflikt är till ondo och det finns inga vinnare. Självklart påverkar det kundernas tillit och industrin som helhet. En kund som köpt en flygbiljett ska kunna känna sig trygg med att han eller hon ska kunna använda den, säger Gustafsson.

– Mitt bästa råd till oroliga kunder är att bevaka våra kanaler via hemsidan och sociala medier. Så fort vi vet ska kunderna kunna läsa om deras flyg påverkas eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot om SAS-strejk

Mer i ämnet