Fiskekontrollanter hotas av tjuvfiskare

Publicerad

I delar av mellan-Sverige pågår ett omfattande tjuvfiske med nät, både i vanliga insjöar och så kallade put-and-take-vatten, alltså sjöar med inplanterad ädelfisk. Allt fler fiskekontrollanter vittnar nu om att de hotas när de tar tjuvfiskare på bar gärning.

– Vi hittar ofta tjuvfiskenät i våra sjöar, och det har varit många incidenter i sommar, säger Bengt Olsson, fisketillsyningsman och kommunikatör hos Sportfiskarna.

I till exempel sjön Gömmaren i Huddinge har fiskekontrollanter noterat ett ökat nättjuvfiske. Och i samband med att tjuvfiskare avslöjas kan det gå våldsamt till.

– Jag blev hotad med pistol av en tjuvfiskare som inte ville lyssna på vad vi sa. Det visade sig sedan vara en soft airgun, men det är väldigt obehagligt, säger Mille Berg, fisketillsyningsman i Gömmarens Fiskevårdsområde.

Vid tillfället kom polisen till platsen, grep den hotfulle mannen, men utredningen lades ner.

Sabotage mot bilar

Flera av hennes kollegor vittnar också om hot och våldsamheter i samband med att tjuvfiskare avslöjas.

– Tjuvfiskare har förstört våra bilar, skurit sönder däck och krossat rutor, säger Robert Orest under en patrullrunda kring Gömmaren.

Dessutom har tillsyningsmän, eller fiskekontrollanter som de också kallas, blivit misshandlade, fått mobiltelefoner krossade och bilar rispade.

– Jag har med mig en liten kamera på bröstet. Det underlättar bevisningen gällande hot, tjuvfiske och liknande, säger Mille Berg.

Regnbåge, öring och röding

Även om tjuvfiske inte är något högprioriterat brott hos polisen, har flera tjuvfiskare i Huddingetrakten dömts till böter.

– Tjuvfiskare kan få fiskeutrustningen beslagtagen, böter och är tjuvfisket grov finns två års fängelse i straffskalan, säger Robert Orest.

– Vi hittar nät med riktigt grova maskor, alltså är det ett riktat fiske efter stor fisk. Och när man lägger många nät är det inte för egen konsumtion, eftersom man kan få otroligt mycket fisk. Förmodligen säljer man fisken, säger Bengt Olsson och visar en bild på riktigt stora abborrar, gösar och gäddor som hittades i ett tjuvfiskenät.

I Gömmaren, som är en inplanterad sjö, är tjuvfiskarna främst ute efter regnbåge, öring och röding.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.