Arkivbild Foto: Scanpix

Hovrätten: Lärare ska inte ”tåla lite våld”

Uppdaterad
Publicerad

Läraren fick inget skadestånd i tingsrätten eftersom den menade att läraryrket kan jämföras med att vara polis.

Nu får läraren rätt i Hovrätten för Övre Norrland och eleven döms att betala skadestånd på 7.500 kronor.

Misshandeln skedde i slutet av förra året på en högstadieskola i Kiruna. Efter att en lärare tagit tag i en stökig högstadieelev och fört ut honom från matsalen blev han slagen och sparkad av eleven, som dessutom hotade att slå ihjäl läraren. Eleven dömdes i våras i Gällivare tingsrätt för bland annat misshandel och olaga hot. Men läraren fick inget skadestånd då tingsrätten menade att:

”Tillsynspliktig lärare måste ha beredskap för att visst hot och våld kan förekomma vid ett ingripande mot en elev, på samma sätt som exempelvis en ordningsvakt eller polis. Därför ska ersättning för kränkning inte utgå i detta fall.”

Domen orsakade stor debatt och utbildningsminister Jan Björklund (FP) öppnade för en lagändring om domen skulle bli prejudicerande. Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund rasade och uppgav att runt 30.000 lärare i Sverige i dag ha utsatts för våld eller hot på sin arbetsplats.

-Det är en mycket märklig dom och framför allt är det mycket märkligt att man uttalar att lärare ska tåla att få stryk. Nej, lärare ska inte tåla detta, sade Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, till SVT.

Dagens dom i Hovrätten för Övre Norrland kommer efter det att eleven har medgett lärarens ändringsyrkande.

Fakta: Skolan ska vara trygg plats

I domen från Hovrätten för övre Norrland lämnas ingen motivering till lärarens skadestånd. Men i en dom från i juli, gällande en lärare som ofredats av elever, skriver Hovrätten för västra Sverige: ”Läraryrket är inte att jämställa med den typ av yrken där man måste vara beredd på att mötas av visst våld, hot eller ofredande och alltså ha en bättre mental beredskap inför detta än andra. Skolan är tvärtom en plats där både lärare och elever ska kunna känna sig trygga”. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.