Hovrätten prövar miljonersättning

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten prövar målet mellan Landskrona kommun och försäkringsbolagen If och Zürich.

På spel står de nära 60 miljoner som kommunen i våras dömdes att betala som ansvarig för en psyksjuk tonårings anlagda storbrand.

Lunds tingsrätt ansåg i sin dom i slutet av april att kommunen brustit i sitt ansvar för en 13-årig flicka, som var omhändertagen av kommunen enligt lagen om vård av unga (LVU). Flickan var tillfälligt placerad i ett hem och fick då tillfälle att ta sig ut på stan och tända eld på flera ställen.

Vid den våldsamma branden den 3 december 2002 ödelades Åhléns och Hemköps affärsfastighet i centrala Landskrona.

Kostnaderna för de förstörda byggnaderna, ränta och rättegången landade på nära 60 miljoner kronor.

Från kommunens sida menade man att domen var orimlig. Omfattande åtgärder hade satts in mot flickan och händelsen var oförutsägbar.

Tingsrätt var heller inte enig. En av de tre juristdomarna ville fria kommunen och avvisa kraven på ersättning.

Det blir nu hovrättens sak att bedöma tvisten, som enligt kommunen är principiellt mucket viktig.

-Vi ser fram mot en ny prövning. Det ger en vägledning över vad lagen säger, hur långt kommunen är tvungen att gå i sitt agerande när det gäller barn och unga med stora problem, säger Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande, (FP), till TT.

Landskrona har en ansvarsförsäkring som täcker ungefär hälften av de cirka 60 miljoner kronor som kommunen dömts att betala. Resten får tas ur kommunens egen kassa.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.