Hudläkaren: Man ska vara ute – men inte bränna sig

Uppdaterad
Publicerad

I går kom en forskningsrapport som indikerar att en stund i solen mitt på dagen minskar risken att dö i förtid, vilket går på tvärs med tidigare råd om att undvika stark sol.

Den nya rapporten verkar tala emot de råd som hittills givits för att undvika hudcancer – undvik solen mitt på dagen. Förvirringen ökar genom att Cancerfonden så sent som i förra veckan redovisade en kartläggning som visar att fler än någonsin dör i hudcancer.

Vem ska man egentligen tro på? Överläkare Ada Girnita på hudkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset förklarar.

– I den senaste rapporten säger man att de som solar mer lever längre. Men man säger ingenting om deras dagliga vanor. Om de till exempel är mer aktiva, om de äter en sund kost, och så vidare, säger hon.

– Det sägs heller ingenting om vad den andra gruppen, som dog tidigare har dött av. Är det av hjärtsjukdomar eller andra kända faktorer som gör att man lever ett kortare liv?

Röd hud tecken på skada

Det är inte så enkelt att man kan ge ett generellt råd om det bra att sola eller inte, menar Ada Girnita.

– Man ska vara ute, men inte bränna sig. För varje gång man bränner sig lägger man grunden till framtidens cancer. Det röda på huden är ett tecken på skada.

– På ett enda år har man i Cancerfondens rapport sett en 20-procentig ökning hos kvinnor. Det är en mycket stark ökning.

Men hur ska man då förhålla sig? Är det, som den nya forskningen indikerar, hälsosamt att vara ute i solen mitt på dagen?

– Om man är frisk och har den typ av hud som tål sol, så visst kan man vara ute lite grand. Mitt på dagen är solen ganska stark, och det är inte alla som tål det. Då ska man ta det rådet med en liten nypa salt.

D-vitaminintag inget problem

Förutom ljus hud finns det finns även andra faktorer som avgör hur väl man tål solen.

– Har man flera i släkten som har fått hudcancer löper man själv större risk att få hudcancer. Är man ljus eller blond ökar risken. Och har man som barn eller ungdom bränt sönder sig är risken större.

Men hur är det med D-vitaminintaget? Hur länge behöver man vara ute för att få i sig tillräckligt med D-vitamin?

– Man behöver inte vara ute i solen mitt på dagen. I de flesta fall räcker det med några minuter på morgonen eller kvällen. Och äter man en sund kost är det inget problem, säger Ada Girnita.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.