Foto: TT

Huggormarna på bettet i värmen

Uppdaterad
Publicerad

Bättre väder och mer värme innebär att huggormarna blir ordentligt på bettet. I Stockholmstrakten verkar det vara lugnare, men i Västsverige har både människor och djur blivit bitna.

Under de senaste dagarna har Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg rapporterat tre fall där personer blivit ormbitna. I onsdags fick djursjukhuset Blå Stjärnan, också i Göteborg, ta emot fyra ormbitna hundar, skriver gp.se.

I Stockholmstrakten verkar inte huggormarna hunnit få samma fart än. Inget av de stora sjukhusen har fått in några ormbitna patienter den senaste tiden.

Färre fall i år

På Väsby djursjukhus har man fått in ett jämnt antal fall av ormbitna djur hela sommaren, även om man inte är uppe i förra sommarens nivåer.

– Ormarna kommer ut och solar när det är varmt och sedan är våra djur framme och nosar – och så då blir de bitna, säger veterinären Marie Jury.

– Det är klart att det har varit färre fall i år, men det finns fortfarande huggormar och några extrema skillnader mot förra sommaren är det inte.

”Viktigt att veta hur man ska bete sig”

Blir djuret bitet ska man inte springa med det, utan gärna lyfta upp det och se till så att det håller sig i vila, och sedan besöka en veterinär.

– Man kanske är i skärgården och har en bit till veterinären, så det är väldigt viktigt att veta hur man ska bete sig runt ett bitet djur, säger Marie Jury.

Fakta: Huggormar

Huggormarna finns i hela landet förutom längst upp i norr.

Honorna är brun- eller rödaktiga med mörkare brun teckning i sicksack-mönster. Hanarna är vanligen ljust grå med svart teckning. Även helt svarta huggormar finns. De blir oftast upp till 65 centimeter långa.

De brukar lämna sina vinterboningar i mars-april. Då är de ofta slöa och bruka ägna några veckor åt att sola och få upp en hög kroppsvärme. Därefter börjar de vandra mot sina jaktmarker där de tillbringar sommaren. De äter mest sork.

Huggormen är, precis som alla ormar i Sverige, fridlyst.

Den som blir biten ska ringa läkare eller Giftinformationscentralen – alla huggormsbitna bör kollas upp på vårdcentral eller sjukhus.

Bettet bör lämnas i fred och den bitna kroppsdelen ska vila, gärna i högläge.

Källor: Naturhistoriska riksmuseet och Giftinformationscentralen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.