Foto: TT

Hultqvist på Natomöte i Bryssel

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som spänningarna stadigt tilltar mellan Nato och Ryssland knyts Sverige allt närmare den västliga alliansen.

I dag diskuteras det utökade samarbetet mellan EU och Nato av alliansens försvarsministrar i Bryssel.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) finns med och tillhörde dem som fick ett särskilt välkomnande av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg när mötet inleddes.

– Jag vill särskilt välkomna våra svenska och finländska vänner och även EU:s utrikeschef Federica Mogherini, sade Stoltenberg i sitt inledningsanförande.

– Vi är tillsammans här eftersom ett starkare EU innebär ett starkare Nato. Vi arbetar redan närmare varandra än någonsin förut, till exempel i Egeiska havet. Tillsammans river vi upp människosmugglarnas verksamhet, sade Nato-chefen.

”Enat som en”

Enligt Stoltenberg ska diskussionerna nu handla om hur samarbetet mellan EU och Nato kan fördjupas, inklusive inom kampen mot hybridhot, cyberförsvar och gemensamma övningar.

Dagens träff följer på ett möte i går då Nato-ministrarna bland annat gick igenom utseendet på de nya Nato-bataljoner på cirka 1 500 man styck som från och med 2017 ska vara verksamma i Baltikum och Polen.

– Våra styrkor kommer att vara verkligt multinationella och ge ett budskap som inte kan misstolkas: Nato står enat som en. En attack mot ett Nato-land kommer att ses som en attack på oss alla, sade Stoltenberg.

Mycket ryskt

Parallellt hölls även många ögon riktade mot ryska flottförstärkningar i Medelhavet och Östersjön. Polens förvarsminister Antoni Macierewicz var en av dem som oroas över de två robotbestyckade korvetter som håller på att ansluta sig till den ryska Östersjöflottan.

– Att föra in sådana fartyg i Östersjön ändrar maktbalansen, sade Macierewicz i Bryssel i går, enligt nyhetsbyrån PAP.

Ryssland har samtidigt avvisat Nato-oron över det ryska hangarfartyg som är på väg till den syriska kusten.

”Absurt” är vad ryska UD säger om tanken att fartyget kan tänkas bidra till bombningarna av Aleppo, rapporterar ryska nyhetsbyrån Ria.

EU och Nato

Både EU och Nato har för närvarande 28 medlemsländer – även om det snart kan vara 29 i Nato, då Montenegro är på väg att ansluta sig, och 27 i EU – om Storbritanniens utträde blir klart.

Sex EU-länder står utanför Nato: Sverige, Finland, Österrike, Irland, Cypern och Malta. Sex Nato-länder är i sin tur inte medlemmar av EU: USA, Kanada, Turkiet, Norge, Island och Albanien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.