Foto: Emil Larsson / SVT

”Humanitär katastrof” för gatubarn i Sverige

Publicerad

Flera hundra barn lever på gatorna i Sverige. De är ensamkommande barn och ungdomar från Marocko, som inte får stanna i Sverige och som inte kan komma tillbaka till Marocko. En ny kartläggning visar att de hamnat i ingenmansland och att en lösning – för barnen och för samhället – är långt borta.

De utgör en liten grupp men hör till de mest utsatta, barnen och ungdomarna från Marocko. Mer utsatta än andra ensamkommande flyktingbarn. Det skriver Barnrättsbyrån i en rapport som publiceras i dag.

– Det leder till en humanitär katastrof när de här ungdomarna varken kan skickas hem eller har fullvärdiga rättigheter i Sverige, säger Babak Behdjou, jurist på Barnrättsbyrån.

#flykt

Organisationen har samlat den kunskap som finns om denna grupp som på många sätt lever i en skuggzon och som svenska myndigheter har påtagliga svårigheter att nå. Det handlar just nu om omkring 800 personer under 18 år, 200-300 av dem i Stockholm.

Låg tilltro till vuxna

Var och en är individer och olika men rapporten listar flera gemensamma nämnare. När de kommer till Sverige har de ofta redan levt på gatan i Marocko och i Europa.

Nästan alla som myndigheterna kommer i kontakt med har ett drogberoende och de har en extremt låg tilltro till vuxna och myndigheter. Detta sammantaget gör att de är svåra att nå för till exempel socialtjänsten. De flesta som placeras på HVB-hem rymmer därifrån.

Enligt polisen är ungdomarna överrepresenterade när det gäller att begå brott, framför allt stölder av olika slag. Pojkarna löper också mycket högre risk än andra ungdomar att utsättas för brott. Polisen vittnar också i rapporten om hur äldre ungdomar i gruppen drar in nykomlingarna i kriminalitet och droger.

Hjälpen upphör vid arton

De som ändå tar till sig hjälp riskerar att hamna i en mycket utsatt situation när de fyller arton, skriver Barnrättsbyrån. Då upphör skolgång och socialtjänstens ansvar och de hamnar på flyktingförläggning i väntan på en avvisning som mycket sällan blir av.

Eftersom pojkarna inte har flyktingskäl är det försvinnande få som har chans att få uppehållstillstånd i Sverige. I rapporten beskrivs Marockos ointresse av att låta pojkarna komma tillbaka till hemlandet.

Efter många försök slöt svenska regeringen i januari en överenskommelse med den marockanske talmannen att bilda en gemensam kommitté med målet att återbörda pojkarna till Marocko. Men avtalet är muntligt, det finns ännu ingen kommittéledamöter och inga klara riktlinjer för hur arbetet ska gå till.

Ingenmansland

Därmed lämnas de marockanska ungdomarna i ett ingenmansland utan något klart hopp om lösning, menar Babak Behdjou på Barnrättsbyrån.

– De är illa ute och det finns just nu ingen bortre tidsgräns för hur länge de ska befinna sig i den här situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet