– Det är inte kul att få nobben hela tiden, säger 21-åriga Mexhide Sejdiu som lever i Karlskrona. Foto: TT

Miljardstöd till unga arbetslösa brinner inne

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionens krisstöd på 1,1 miljard till tre storregioner i Sverige med en ungdomsarbetslöshet över 25 procent fryser nu delvis inne. Det drabbar Mexhide Sejdiu, som varit arbetslös i två år.

Mexhide Sejdiu är utbildad barnskötare men har trots mängder med jobbansökningar inte lyckats få jobb.

– Det är inte kul att få nobben hela tiden, säger 21-åriga Mexhide Sejdiu som lever i Karlskrona.

Hon behöver hjälp att hitta ett jobb och i höstas såg det ut som att hjälpen var på väg. EU:s länder hade nämligen beslutat om ett gemensamt initiativ i ett försök att häva den höga ungdomsarbetslösheten. Tre regioner i Sverige med en ungdomsarbetslöshet på över 25 procent skulle få 1,1 miljard att dela på.

En bråkdel betalas ut

Men regeringen beslutade för en tid sedan att bara betala ut en bråkdel av stödet de första två åren. Det blir 25 miljoner i år och något mer nästa år. Och med så lite pengar blir uppstarten svår, konstaterar Arbetsförmedlingen i en analys. Stora projekt hinner inte starta och flertalet kommuner blir helt utan stöd.

– När det nu blir relativt lite pengar är det är inte meningsfullt att smeta ut dem över alla kommuner i de här regionerna, utan för att göra rejäl nytta vill vi fokusera på några kommuner i varje region, säger Claes Olsson som är biträdande generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

Budgettekniska skäl

Varför regeringen skjuter på utbetalningen av EU-stödet har enligt uppgift till SVT budgettekniska skäl. Regeringen måste nämligen först ligga ute med pengarna – eftersom EU-kommissionen betalar i efterhand. Miljardstödet riskerade helt enkelt att överskrida utgiftstaket – något arbetsmarknadsministern delvis bekräftar.

– Delvis har det med det att göra, säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson.

Mexhide Sejdiu i Karlskrona blir besviken när hon hör hur regeringen prioriterar. Hon tycker pengarna från EU bör användas och tror att den här förseningen av projekten ger fel signal till ungdomar.

– Ju mer de skjuter på det desto större blir problemet. Och ungdomar tycker att ”De bryr sig inte om oss. Varför ska jag orka gå upp och leta efter arbete när jag inte får något i alla fall?”, säger Mexhide Sejdiu.

FAKTA:

Regionerna är sydsverige med Skåne och Blekinge, norra mellansverige med Gävleborg, Värmland och Dalarna och mellersta Norrland med Jämtland och Västernorrland.

Våren 2013 beslutade EUs länder om en extra satsning för att få ner ungdomsarbetslösheten. Alla storregioner i EU med en ungdomsarbetslöshet över 25 procent fick rätt till stöd.

De tre svenska regionerna fick 1,1 miljard kronor att dela på fram till 2018. Sverige står för en tredjedel. För att EU-stöd ska betalas ut måste länderna medfinansiera. Medfinansieringen är beslutad och klar.

Vissa länder har redan betalat ut och kommit igång med olika projekt för arbetslösa ungdomar, till exempel Frankrike. Men den svenska regeringen har dröjt med besked.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.