Foto: TT

Hundratals nya socialsekreterare anställs

Uppdaterad
Publicerad

Den sociala barn– och ungdomsvården behöver stärkas. Det menar regeringen, som avsätter hundratals miljoner för att flera hundra nya socialsekreterare ska anställas. Det blir socialstyrelsen som får uppdraget att genomföra satsningen, enligt ett regeringsbeslut i dag.

För att få barn- och ungdomsvården att fungera bättre satsar regeringen 210 miljoner per år, i fyra år.

– Vi tror att, om man anställer socionomer, kommer pengarna att räcka till 425 ytterligare personer per år. Pengarna kan användas till socialsekreterare, arbetsledare, eller till administrativ personal, säger barn- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (Socialdemokraterna).

”Gäller alla barn”

Hon menar att fokus måste ligga på alla barns och ungas välmående.

– Vi pratar mycket om ensamkommande barn, och det ska vi göra. Men den här verksamheten gäller alla barn. Det är oerhört viktigt i vårt samhälle att socialtjänsten kan ta sig an orosanmälningar i den takt som man ska, det vill säga omedelbart när man har fått den.

Fördelas efter behov

Det är Socialstyrelsen som har fått i uppdrag att fördela pengarna mellan landets kommuner.

– Det finns en fördelningsnyckel som utgår från vilken belastning man har när det gäller ärenden, och hur stor andel av befolkningen som är barn och unga. Det vi är ute efter är att den sociala barn- och ungdomsvården stärks i grunden. Att den blir en attraktiv arbetsplats, och en stabil verksamhet som verkligen är där när barnen behöver den, säger Åsa Regnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.