– Många har råd att slänga mat, och många tittar också lite för mycket på datummärkningen. Man tror att maten blir dålig direkt efter, men i själva verket håller den ju ganska mycket längre, säger Ingela Dahlin, projektledare för Livsmedelsverkets matsvinnsarbete.
Enligt en ny studie, gjord på uppdrag av Naturvårdsverket och Livsmedelsverket, så häller vi varje år ut omkring 26 kilo mat per person genom avloppet. Tillsammans med de 81 kilo fast matavfall som slängs handlar det om 107 kilo per person och år.
Planera matlagningen
Dahlin betonar att det går att avgöra om maten är dålig genom att lukta och smaka, och att man utöver att ändra attityden till ”gammal” mat kan planera sin konsumtion.
– Det handlar mycket om att ta sig tiden att titta i kylen innan man handlar, planera hur mycket man köper och planera matlagningen utifrån vad man har i kylen, säger hon.
Mest mat och dryck slängs trots allt då den blivit över vid måltider, och lösningen är lika klassisk som den tycks vara svår att hålla sig till.
– Att ta så mycket som man tror att man ska äta eller dricka, säger Dahlin.