Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin. Foto: TT

Analys: Klyftan i MP allt djupare

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När regeringen nu ska sätta ner foten i den kontroversiella frågan om svensk vapenexport fördjupas klyftan ytterligare inom Miljöpartiet. Frågan illustrerar tydligt hur svårt det är för ett parti som Miljöpartiet att gå från en idealistisk oppositionsroll till att vara ett regeringsparti.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Hur allvarlig är splittringen inom MP?

Situationen är mycket allvarligt för Miljöpartiet. Partiet har rasat i opinionen och splittringen i partiet illustreras tydligt av att nästan en femtedel av partiets riksdagsgrupp revolterar mot partilinjen i regeringen. Och det handlar inte bara om vapenexporten. Närmandet till Nato, Bromma flygplats fortsatta existens, motorvägsbygget Förbifart Stockholm och försäljningen av Vattenfalls tyska brunkol är alla exempel på kompromisser där Miljöpartiet har tvingats ge upp sina hjärtefrågor.

Hur har partiledningen lyckats hantera de interna striderna?

Inte särskilt bra. Till en början gjorde man ingenting utan lät kritikerna fortsätta att verka utan några som helst åtgärder från partiledningen. Sedan lyfte man förra sommaren plötsligt bort dem från sina tunga riksdagsuppdrag. Men de behåller sina riksdagsplatser. Här kan inte partiledningen göra något.

Det innebär att de under resten av den här mandatperioden kommer att fortsätta vara en nagel i ögat på partiledningen, om de inte väljer att själva hoppa av dessförinnan. Annars är grundtipset är att de inte finns med på Miljöpartiets riskdagslistor inför nästa val.

Hur kan kraven om en hårdare linje i frågan om vapenexport påverka regeringssamarbetet med Socialdemokraterna?

Det står klart att det försvårar framför allt Miljöpartiets roll i regeringen.

Men partiet har redan gett upp så många frågor att vapenexporten knappast är en fråga att lämna regeringen på. Partiledningen har dessutom sagt att man till vart pris vill sitta kvar i regeringen. Däremot kan opinionen i Miljöpartiet tvinga Socialdemokraterna att förflytta sig längre i frågan än man egentligen vill.

Något totalstopp för vapenleveranser till diktaturer blir det dock inte. Då skulle Sverige tvingas riva upp ett antal stora krigsmaterielavtal. Det skulle leda till stora svårigheter för svenska företag att få nya kontrakt i framtiden. Och med tanke på hur viktig Stefan Löfven anser att den svenska industrin är så är inte det särskilt troligt.

Läs mer: Ny strid inom Miljöpartiet kan orsaka regeringskris

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.