Snabbkoll på EU:s flyktingpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Vem har egentligen rätt att få asyl i ett EU-land? Vem kan räknas som flykting? Hur kommer det sig att länderna inom EU agerar så olika? Det här gäller enligt Riksdagens EU-information.

Hur fungerar EU:s flyktingpolitik?

EU:s asylpolitik handlar om vem som har rätt att få asyl i ett EU-land. Det handlar också om vilka rättigheter den asylsökande har och hur ansökan ska behandlas. EU-reglerna gäller för dem som är flyktingar enligt FN:s Genèvekonvention och för vissa andra grupper.

För övriga asylsökande har varje EU-land sina egna regler. Genom ”blåkortet” har EU skapat regler för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU. Medlemsländerna avgör själva hur många personer de ska ta emot.

Vem räknas som flykting?

”En grundbult i EU:s asylpolitik är gemensamma principer för vem som är flykting. En person som är flykting enligt Genèvekonventionens definition, ska beviljas asyl, oavsett i vilket EU-land personen söker asyl. Enligt konventionen är en flykting någon som riskerar förföljelse på grund av sin ras, religion, ursprung eller sina politiska åsikter. Även personer med så kallat alternativt skyddsbehov, till exempel personer som flyr från krig, omfattas av EU-reglerna.

Gemensamma regler styr hur länderna ska komma fram till om en person ska räknas som flykting. I asylprocessen ska länderna ta hänsyn till olika faktorer i personens bakgrund och livssituation, vad som räknas som förföljelse, hur situationen i personens hemland ser ut med mera”. 

”EU bestämmer dock inte hur många flyktingar ett land ska ta emot. Länderna kan också ta emot flyktingar av humanitära skäl. Inte heller detta styrs av EU, utan av respektive land.”

Källa: Riksdagens EU-information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.