Foto: SVT Design

Huvudman i kokainmål släpptes – greps igen

Uppdaterad
Publicerad

Bara ett dygn efter att den utpekade 41-årige huvudmannen i en stor kokainhärva i tisdags släpptes ur häktet greps han av polis på Södermalm i Stockholm.

Mannen, som utpekats som huvudman och dömts till 18 års fängelse i den stora kokainhärvan som uppdagades sommaren 2010, satt fram till på tisdagen häktad sedan tre år.

Han släpptes oväntat i väntan på hovrättsdomen i slutet av juni – men greps igen av polis på onsdagen.

– Han greps med anledning av en europeisk arresteringsorder från Spanien, säger Carolina Ekéus, pressekreterare på Rikskriminalpolisen till TT.

Kan utlämnas

Enligt Simon Hoff, pressansvarig på Åklagarmyndigheten, innebär detta att mannen kan utlämnas till Spanien. Under förmiddagen kommer åklagaren att begära en offentlig försvarare.

– Sedan kommer man att hålla ett kort förhör och efter det tar man ställning till om han ska begäras häkta eller inte.

Vad som föranleder arresteringsordern vill polisen inte gå ut med. Mannens advokat, Tobias Enoksson, upprörs över gripandet.

– Man upphör aldrig att förvånas gällande den här lagföringen. Han har gripits på grund av en arresteringsorder och ett utlämningsförfarande känns otroligt främmande eftersom lagföringen i Sverige inte är färdig. Vi väntar ju fortfarande på hovrättsdomen.

Regarerade ”med bestörtning”

Ett utlämnande skulle, enligt Enoksson, omintetgöra möjligheten att överklaga hovrättsdomen.

Hur har din klient reagerat på gripandet?

– Med bestörtning, det är en sådan oacceptabel chockartad situation. Sverige har hållit någon häktad, Sverige verkar inse att han har varit oskyldigt häktad. Man erbjuder ingen hjälp, utan låser bara upp dörren och släpper ut honom på gatan, sedan efter två dagar då tar man honom igen.

Domen överklagades

Tingsrätten slog tidigare fast att en liga, med 41-åringen som huvudman, under fem år smugglade och försökte smuggla stora mängder kokain från Sydamerika till Europa. Andremannen, skulle ha seglat ensam med kokainet över Atlanten.

De båda dömdes bland annat för tre fullbordade grova narkotikabrott: 2006, 2008 och 2010.

Domen överklagades till hovrätten som på tisdagen släppte 41-åringen.

– Det är helt enkelt så att det inte finns skäl att hålla honom häktad. De närmare skälen framgår av hovrättens dom, sa Niklas Wågnert, domare i målet, som inte vill gå in på fler detaljer i dag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.