Foto: TT

I värmen frodas badklådan

Uppdaterad
Publicerad

I värmen frodas badklådan – orsakad av larver av en inälvsmask som borrar sig ned i huden.

– Parasiterna går på fåglar men ibland kan de av misstag gå på människor, säger Caroline Schönning på Folkhälsomyndigheten.

Under varma somrar, som nu, är det störst risk att drabbas av badklåda. Runt om i landet varnar nu kommuner, som exempelvis Timrå, Vänersborg och Kristianstad, för sommarplågan.

Klådan orsakas av fågelparasiter, cerkarier, som är så små att de inte syns för blotta ögat.

– De finns i badvattnet. Badklådan i sig är inget farligt men det blir som ett utslag när de här parasiterna penetrerar huden, säger Caroline Schönning, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Dör i huden

Personer som utsätts för cerkarier behöver ingen vård eller behandling. Men de kliande utslagen som påminns om myggbett kan vara obehagliga.

– När de trängt in någon millimeter i huden dör de relativt snabbt och klådan går över av sig självt.

Det är vanligare att barn får badklåda och vanligare att parasiterna finns i insjöar än i havet.

Undvik sjöar

Det enda sättet att undvika den är att inte bada alls. Men genom att bland annat torka sig med en handduk eller duscha direkt efter badet, ta korta bad eller undvika sjöar där det finns sjöfågel går det att förhindra angrepp.

Allvarliga former av badklåda ska anmälas till Folkhälsomyndigheten. Men det förs ingen officiell statistik över klådan.

– Vi har ingen uppfattning om hur vanligt det är i Sverige. Men förra sommaren fick vi några enstaka samtal om det, säger Caroline Schönning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.