Ibrahim Baylan i Agenda. Foto: SVT

Baylan: Vi måste rusta upp utsatta bostadsområden

Uppdaterad
Publicerad

Bättre skolor, fler personer i arbete och upprustade bostadsområden. Det är samordningsminister Ibrahim Baylans recept för att få bukt med segregationen. ”Så att det inte blir så att den enda klassresan man kan göra är att flytta”, säger han.

Ny forskning visar att många som växer upp i ett fattigt bostadsområde även kommer att bo kvar där som vuxna. Tendensen är tydligast för dem som tillhör en synlig minoritet.

Samtidigt kommer gång på gång rapporter om gängkrig, bilbränder och attacker mot blåsljuspersonal i de här områdena. Samordningsminister Ibrahim Baylan (S), som har speciellt ansvar för att motverka segregering i samhället, tror att segregationen delvis kan förklara den här typen av problem.

Agenda

– Har man skolor som inte håller måttet och man inte lyckas se till att eleverna får den utbildning de behöver, och därmed också en framtidstro, är det mycket lättare att hamna i brottslighet. Men det är inte hela förklaringen. Jag tycker också att man ska vara väldigt tydlig med att de som begår brott också har ett eget ansvar, de väljer ju att försöka gena i vårt samhälle och det är inte accaptabelt, säger han i SVT:s Agenda.

Skapa bra skolor

Frågan är hur regeringen ska komma till rätta med problemet.

Enligt Ibrahim Baylan handlar det på kort sikt om att stävja brottsligheten, men på längre sikt om att skapa bra skolor, bostäder och fler arbetstillfällen. Just skolorna är en viktig punkt, menar han.

– Det är ju ingen som börjar bränna bilar när de är nio–tio år. Ofta handlar det om att man år efter år har gått med en känsla av misslyckande och inte känner att någon har lyssnat. Så har man hamnat lite snett och då blir det mycket lättare för brottslingar att få med en i den typen av verksamhet.

Inte enda klassresan att flytta

Samordningsministern menar att det är viktigt att rusta upp bostadsområdena.

– Så att det inte blir så att den enda klassresan, sociala resan, man kan göra är att flytta.

Men det här är ju enormt dyra saker. I somras presenterade du en lång åtgärdslista, då skulle det satsas 200 miljoner per år. Det är inga stora summor i de här sammanhangen.

– Det viktiga är det samhällsbygge regeringen nu har inlett. Den största satsningen i den budget som vi nu lägger fram är 10 miljarder till kommunerna, det är för att stärka välfärden. Sedan därutöver tillsätter vi en delegation som med smörjmedel ska se till att få fart på det här arbetet lokalt, säger han och fortsätter:

– I grund och botten handlar det om att engagera lokalsamhället, civilsamhället. Att vi tillsammans med de människor som bor där ser till att bearbeta de här utmaningarna.

Precis så här har det låtit vid tidigare satsningar som Socialdemokraterna har presenterat. Vad säger att ni har en idé nu som kommer att bära?

– Vi visar verkligen att vi fokuserar på de här bekymren. Det var en av de första åtgärderna som statsministern bad mig fokusera på som samordningsminister. Det kommer vi att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet