Ikea förändrade Haparanda

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan öppnade Ikea sitt nordligaste varuhus i Haparanda, en satsning som förändrade både Haparanda och Torneå.

Nu bygger Ikea ut. Det handlar om 5.000 kvadratmeter, bland annat en större restaurang och större lagerytor och fler parkeringar.

-Det här trodde varken jag eller Ingvar Kamprad när vi öppnade för ett år sedan, säger Gunnel Norman, varuhuschef i Haparanda.

Kamprad fick driva igenom satsningen i Haparanda mot Ikea-styrelsens vilja. Det kallades länge internt inom Ikea för ”Ingvars projekt”.

Flest finnar

Första året räknade Ikea med en miljon besökare, det kom två miljoner. Ikea i Haparanda har idag drygt 200 anställda, mest kvinnor boende både i Sverige och Finland. De flesta kunderna kommer dock från Finland (65 procent), medan 25 procent är svenskar och resten norrmän och ryssar.

Gränsbutik för sprit

Men det är inte bara Ikea som bygger ut. Mitt på gränsen mellan Sverige och Finland byggs just nu en helt ny stad. Finska systembolagets butik i Torneå – Alko – är sedan Ikeas öppning den butik som säljer mest i hela Finland och den skall nu flytta till nya lokaler mitt på gränsen.

Glest i gamla stan

Alla har dock inte vunnit på Ikeas etablering i Haparanda. Butikerna i ”gamla stan ” i Haparanda lider svårt av att kunderna sviker.

– Det är få som hittar in till ”gamla stan ” nuförtiden, säger Anne Angeria som äger en restaurang i stadsdelen. Butiksägarna har gått samman för att försöka få fart på affärerna. Men det är svårt, alla kunderna stannar på IKEA .

Kommunalrådet nöjd

Sven-Erik Bucht, Haparandas kommunalråd och den som blev årets svensk 2007 och lyckades övertala Kamprad att välja Haparanda är dock nöjd.

– Det är det bästa som hänt Haparanda sedan freden med Ryssland 1809, säger han.

Nu hoppas Bucht att Haparanda ska bli en järnvägsknutpunkt för import och export från Kina.

-Vi ligger bäst till i Skandinavien och snart börjar båt-transporterna bli för dyra. Då kommer järnvägen, spår Bucht.

Både i Haparanda och Torneå byggs det i dag för fullt och det börjar också bli brist på lägenheter.

För ett par år sedan var de båda tvillingstäderna på väg att dö sotdöden. Efter Sveriges och Finlands EU-inträde, öppnade gränser och Ikea har ett helt nytt handelscentrum växt fram mitt på gränsen mellan Sverige och Finland.

Anders Öhlund, Norrlandsreporter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.