Abraham Ukbagabir, 36, får livstids fängelse efter att ha dömts skyldig för dubbelmordet inne på Ikeas varuhus i Västerås. Foto: TT / SVT

Ikea-mördaren döms till livstids fängelse

Uppdaterad
Publicerad

36-årige Abraham Ukbagabir som åtalats misstänkt för att ha mördat två personer på Ikea-varuhuset i Västerås i augusti döms för mord till livstids fängelse. Domaren Per Kjellsson säger att det inte var så konstigt att ge domen direkt:

– Målet var inte särskilt komplicerat.

– Vi hade lyckats överlägga klart och hade alla skäl och argument klara. Då fanns det ingen anledning att vänta, säger Per Kjellsson.

Mannen, som ursprungligen kommer från Eritrea, ska utvisas från Sverige efter avtjänat straff och förbjuds att återvända.

Knivdådet på Ikea

Straffet var i enlighet med vice chefsåklagare Eva Moréns yrkande.

– Tingsrätten har dömt helt i enlighet med de yrkanden jag framställde i min plädering, säger hon till SVT.

Oklart om domen överklagas

36-åringens försvarare, advokat Per-Ingvar Ekblad, ville däremot att brotten skulle rubriceras som grov misshandel och grovt vållande till annans död. Han ville dessutom att tingsrätten skulle ha dömt till ett tidsbegränsat straff, inte livstids fängelse.

Under sin plädering drog han paralleller till ett fall från 2013. Där handlade det om en vårdnadstvist som slutade med mord. En narcissistisk personlighetsstörning hos gärningsmannen gjorde att rätten ansåg att det fanns förmildrande omständigheter, vilket ledde till ett tidsbestämt straff på 17 år i stället för livstids fängelse.

– Den rättspsykiatriska undersökningen har inte kunnat utesluta att det finns en personlighetsstörning hos min klient.

Per-Ingvar Ekblad kommer att rekommendera sin klient att överklaga, vilket måste göras senast den 20 november.

– Framförallt har det att göra med valet av straff, säger han.

”Anknytningen till Sverige är svag”

Medan domen lästes upp rörde 36-åringen inte en min. Domaren Per Kjellsson sade i rättssalen att brotten är synnerligen grova och att mannens anknytning till Sverige är svag.

– Han har inget upphållstillstånd och vid en helhetsbedömning finns möjlighet att besluta om utvisning. I dag finns det hinder mot tvångsutvisning till Eritrea.

– 36-åringen kommer att tillbringa lång tid i anstalt och det är i dag inte möjligt att spekulera i när hans straff kan tidsbestämmas, säger Kjellsson.

Hade tankar att utföra en attack

Abraham Ukbagabir erkände att han knivhuggit offren på Ikea, men har hävdat att det inte var uppsåtligt. Han sade dock under rättegången att han innan dådet haft tankar på att attackera någon med kniv.

Åklagaren, Eva Morén, har under rättegången hävdat att det fanns ett uppsåt och att mannen därmed borde dömas för mord.

Domen meddelades samma dag som rättegången avslutades.

– Det är inte helt vanligt att dom avkunnas så snabbt vid den här typen av fall, säger åklagaren Eva Morén.

När rättegången var slut sträckte Ukbagabir självmant fram sina armar mot häktesvakterna som satte på handbojor. Han fördes sedan ut ur salen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet