Efsa grundar sina rekommendationer kring socker på fem studier, varav fyra har betalats av sockerindustrin. Enligt Efsa är vem som betalar för en studie inte relevant.
– Det spelar ingen roll om en studie har finansiering från oberoende källor eller industrin. Det som är viktigt, är hur studien är gjord, säger en talesperson till Ekot.
Finansiering viktigt
Men forskning visar att detta inte stämmer.
– Det är fem gånger högre sannolikhet att forskare som finansierats av sockerindustrin kommer fram till att socker inte påverkar vikten, säger Maria Bes Rastrollo, professor vid Navarrauniversitetet i Spanien, till Ekot.
Hon har gått igenom ett stort antal studier kring kopplingen mellan söta drycker och övervikt, och studerat kopplingen mellan finansiering och forskningsresultat.
Enligt Ekot har åtta av 21 medlemmar i Efsa:s panel som skriver rekommendationer kring sockret finansiella kopplingar till företag som tillverkar och säljer produkter med mycket socker i.
Samband finns
Världshälsoorganisationen, WHO, hade innan Efsa publicerade sina rekommendationer 2010 konstaterat att det finns ett samband mellan att äta mycket socker och viktuppgång.
Efsa säger till Ekot att de övervägt samma typ av bevis som exempelvis WHO och att ingen av panelmedlemmarna visade sig ha några intressekonflikter när de granskades inför sina uppdrag.