Som en följd av skandalerna i SCA tvingades Sverker Martin- Löf lämna sin styrelsepost. Foto: TT

Industrivärden: Vi har blivit avlyssnade

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Sveriges viktigaste företag, Industrivärden, har varit i ordentligt blåsväder under vintern. Nu misstänker företaget att koncernen blivit utsatt för industrispionage. – Vi har lämnat in en polisanmälan, säger företagets vice vd Anders Nyberg till SVT.

Industrivärden har det senaste året varit i blåsväder sedan det kommit fram i en granskning av Svenska Dagbladet att flygplan som ägs av SCA använts för jaktresor och utnyttjats av ledningens familjer och affärsbekanta.

Nu kan SVT avslöja att bolaget lämnat in en polisanmälan som rör olaglig avlyssning. Industrivärdens vice vd Anders Nyberg är mycket förtegen om detaljerna med hänvisning till att det rör en viktig säkerhetsfråga för koncernen.

Skandal kring SCA affärsflyg

– De senaste dagarna har vi tillsammans med säkerhetsexpertis funnit främmande avlyssningsutrustning i Industrivärdens lokaler, säger Nyberg till SVT.

Ärendet sekretesstämplat

Polisen bekräftar för SVT att man fått in en anmälan som rör olaga avlyssning men har sekretesstämplat ärendet med hänvisning till att det finns uppgifter som, om de kom ut, skulle försvåra polisens möjlighet att bedriva en effektiv förundersökning.

Industrivärden är ett investmentbolag som kontrollerar stora delar av svenskt näringsliv. Bolaget äger bland annat viktiga poster i Ab Volvo, Handelsbanken, SCA, Ericsson och Sandvik.

”Starka krafter vill destabilisera Industrivärden”

Redan i januari gick Industrivärdens styrelseordförande Sverker Martin-Löf ut i en intervju med Dagens Industri och påstod att det fanns uppgifter om att företaget skulle ha avlyssnats elektroniskt.

Det skulle enligt honom vara en indikation på att starka krafter vill destabilisera Industrivärden och företagen i gruppen.

Men han gick senare ut med en korrigering att den misstänkta avlyssningen endast skulle berört SCA och ett fåtal individer.

Fann bevis i Industrivärdens lokaler

När säkerhetspersonal nu gått igenom SCA:s lokaler har man inte hittat några konkreta bevis, det var först när man gick igenom Industrivärdens lokaler som man fann avlyssningsapparatur.

– Jag är själv förvånad, det är första gången jag varit med om att man hittat konkreta bevis på att det funnits industrispionage, säger Industrivärdens vice vd Anders Nyberg.

Som en följd av skandalerna i SCA tvingades Sverker Martin-Löf lämna sin styrelsepost och även vd:n för SCA Jan Johansson fick gå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandal kring SCA affärsflyg

Mer i ämnet