Inflation i MVG

Uppdaterad
Publicerad

Är slutbetygen i svenska gymnasieskolor rättvisa? Det kan vara så att friskolor sätter för höga betyg för att locka till sig fler elever, skriver forskare.

Det kanske är dags att erkänna att vi inte längre har ett system med jämförbara gymnasiebetyg, skriver professor Magnus Henrekson och fil dr Jonas Vlacnos vid Institutet för Näringslivsforskning på Dagens Nyheters debattsida.

Enligt de båda forskarna har andelen elever som gick ut gymnasiet med MVG i alla ämnen, det vill säga 20,0 i slutbetyg, ökat med 28 gånger mellan åren 1997 och 2007.

Samtidigt tyder inget på att skolan blivit bättre. Under samma tid har resultaten på diagnostiska prov vid de tekniska högskolorna försämrats, svenska elevers resultat har sjunkit vid internationella jämförelser och de höjda betygen motsvaras inte heller av bättre studieprestationer vid högskolorna.

Sex av de åtta skolor som år 2007 hade högst andel elever med MVG – mellan 11,9 och 6,4 procent – var friskolor. Den totala andelen elever med toppbetyg var för hela riket 0,8 procent.

En förklaring kan vara att friskolorna drar till sig duktiga elever, en annan den hårda konkurrensen mellan skolorna om eleverna och skolpengen, skriver de båda forskarna.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.