Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Funderar du också över när din lön kan bli mer värd igen? Och kan man inte bara höja lönerna – ännu mer? Hör Linn Hansen på Konjunkturinstituet förklara. Foto: Karin Fallenius/SVT

Efter rusande inflationen – sju års löneökningar förlorade

Uppdaterad
Publicerad

Just nu ser vi den största reallönesänkningen på cirka 30 år, bakom utvecklingen finns den skenande inflationen. Det innebär att vi får mindre kvar i plånboken jämfört med tidigare.

– Värdet på vår lön är ungefär det samma som 2015 och vi har tappat mer än 7 års reallöneökningar, säger Linn Hansen, nationalekonom och ansvarig för löneprognoser på Konjunkturinstitutet.

Just nu pågår förberedelserna inför 2023 års avtalsrörelse, där industrifacken redan nu meddelat att de kräver löneökningar på 4,4 procent. Men vad löneökningen kommer att landa på beror även på andra faktorer – många oroas av att stora löneökningar kan få den höga inflationen att bita sig fast.

Klart däremot är att det kommer ta flera år innan värdet på lönen återhämtat sig och tagit igen tappet i reallönen.

– Det beror väldigt mycket på hur inflationen kommer att utvecklas framöver, säger Linn Hansen.

Linn Hansen förklarar i videon ovan när vi skulle kunna se positiva reallöner igen – förutsatt att inget oförutsägbart inträffar.

Fotnot: Konjunkturinstitutets lönebidningsprognos publicerades 25 oktober och baseras på vad man visste då.

Reallön och inflation

Reallön: Skillnaden mellan löneutveckling och inflation – alltså ett mått på hur mycket av löneökningen som blir kvar i plånboken sedan man räknat bort inflationen.

Reallöneförändring: Ett mått på hur mycket mer eller mindre man kan köpa.

Inflation: En ökning av den allmänna prisnivån vilket innebär att lönens köpkraft minskar.

Källa: Medlingsinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.