Influensasäsongen är här och antalet fall ökar nu för varje vecka. Riskgrupper som gravida och äldre uppmanas att vaccinera sig så snart de kan. Foto: TT

Här har influensan slagit till som hårdast

Uppdaterad
Publicerad

Influensasäsongen startade tidigt i år och Folkhälsomyndigheten uppmanar nu riskgrupper som gravida och äldre att snabbt vaccinera sig. Västernorrlands, Dalarnas och Stockholms län har hittills varit särskilt hårt drabbade.

Sedan en vecka tillbaka är influensasäsongen igång i landet, rapporterar Folkhälsomyndigheten. Och det är tidigare jämfört med de senaste åren.

– Varje säsong är olik den andra av olika anledningar. Det finns många saker som påverkar. Bland annat kylan. Om det blir kallt ser vi en ökad spridning av influensa, säger Mia Brytting, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Många fall i Stockholm

Antalet laboratorieverifierade fall ökade under vecka 48 och totalt rapporterades 149 fall av influensa varav 147 fall av influensa A, även känd som H3N2, och två fall av influensa B.

Det som sticker ut i år är att det speciellt i Stockholmsregionen finns ett högt antal utbrott på olika sjukvårdsinrättningar.

– Där har man sett fler fall. Och de som diagnostiseras är bara toppen av ett isberg, säger Mia Brytting.

De är värst drabbade

Värst drabbade länet just nu om man ser på influensafall per 100.000 invånare är Dalarna, följt av Västernorrland och Stockholm.

– Nu har influensasäsongen startat och det kommer att fortsätta öka fram till jul och nyår, då det brukar avta litegrann. Då har skolorna lov och många är lediga. Sedan skjuter det fart igen. Det brukar toppa någon gång i januari-februari, säger Mia Brytting.

Uppmanar till vaccination

Influensa A(H3N2) som är vanligast just nu är den sort som särskilt brukar drabba äldre och personer i riskgrupp extra hårt. Personer som är gravida, 65 år eller äldre eller personer som har vissa kroniska sjukdomar rekommenderas att skydda sig från influensa genom att vaccinera sig.

– De som tillhör riskgrupper ska självklart vaccinera sig. Det är hög tid nu, för det tar två veckor innan man får fullt skydd, säger Mia Brytting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.