Anna Johansson, infrastrukturminister. Foto: TT

Infrastrukturministern: Säkert att åka tåg

Uppdaterad
Publicerad

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) säger att det fortfarande är säkert att åka tåg, trots de sprickor i spåren som SVT Nyheters granskning har avslöjat. Johansson säger att hon litar på att Trafikverket har koll på läget åtgärdar de mest akuta problemen.

– Säkerheten måste alltid gå först. Om Trafikverket upptäcker att räls är på väg att spricka så måste man vidta omedelbara åtgärder, säger hon i Aktuellt.

Problemen med järnvägen i Sverige har varit kända länge och Johansson säger att regeringen redan har lovat skjuta till mer pengar för underhåll, men kan inte svara på varför ingenting har gjorts tidigare.

– Vi har naturligtvis alltid det yttersta ansvaret för att rätt resurser sätts till och att vi följer arbetet som Trafikverket gör så att vi kan säkerställa att pengar hamnar på rätt sätt.

Men tågresenärer behöver inte oroa sig för sin säkerhet, säger Johansson.

– Det är inte farligt att åka tåg i Sverige. Det Trafikverket har sagt är att man har kontroll på de här delarna av banan och att man byter ut när man upptäcker brister. Jag förutsätter att man har en så god koll att man kan garantera säkerheten. Tåg är fortfarande ett väldigt säkert sätt att färdas, det är ytterst ovanlig med passagerarolyckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.