Inga pengar för tomma stolar

Uppdaterad
Publicerad

Partier som har tomma stolar i kommunfullmäktige ska inte kunna få ut partibidrag för de obesatta mandaten. Det föreslår regeringen, rapporterar SR Ekot. Bidrag ska dessutom bara kunna betalas ut till juridiska personer, inte enskilda.

Det är framför allt Sverigedemokraterna som har fått ut stora belopp genom tomma stolar. Partiet har cirka 50 obesatta mandat i kommunfullmäktigeförsamlingar runt om i landet.

Partierna ska även tvingas redogöra för hur partibidragen ska användas, enligt förslaget. Redovisningen ska göras för fullmäktige och blir därigenom offentlig.

Ny lägstanivå

En ny lägsta nivå för fullmäktige i små kommuner föreslås också. Det minsta tillåtna antalet fullmäktigeledamöter sänks från 31 till 21 i kommuner som har 8 000 eller färre röstberättigade invånare.

Förslaget om ändringar i kommunallagen och ändrade regler för kommunalt partistöd överlämnas till Lagrådet i dag.

Det baseras i stor utsträckning på förslagen i utredningen i frågan, uppger finansdepartementet i ett pressmeddelande.

Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.