Foto: SVT

Ingen av Macchiarinis strupoperationer lex Maria-anmäldes

Uppdaterad
Publicerad

De operationer som Macchiarini gjorde vid Karolinska sjukhuset anmäldes aldrig enligt lex Maria. Den dåvarande sjukhuschefen säger nu att med facit i hand så borde det ha gjorts.

Tre patienter fick konstgjorda luftstrupar inopererade vid Karolinska sjukhuset 2011 och 2013 av kirurgen Paolo Macchiarini, som sedan stängdes av från sjukhuset 2013.  De två första patienterna dog efter en tid och den tredje intensivvårdas fortfarande. Trots det gjorde sjukhuset inte några lex Maria anmälningar.

Birgir Jakobsson var sjukhusdirektör vid Karolinska sjukhuset vid den här tiden och den som fattade beslutet 2013 om att Macchiarini inte fick fortsätta operera där. I dag säger han att Macchiarinis operation av den tredje patienten, den unga kvinna som fortfarande intensivvårdas, trots att det har gått tre och ett halvt år efter operationen, borde ha anmälts enligt lex Maria.

– Med facit i hand borde det ha resulterat i en lex Maria. Man hade kanske då gått till botten med varför det gick som det gick med en extern utredning av IVO. Vi hade kanske gjort en mer kritisk granskning på sjukhuset, säger Birgir Jakobsson.

”Patientsäkerheten har högsta prioritet”

En avvikelse som sker i vården och som leder till, eller riskerar att leda till en allvarlig skada för patienten, ska lex Maria-anmälas enligt patientsäkerhetslagen. Syftet är att man ska kunna förhindra liknande skador i framtiden. Och det första som görs när något gått fel i en vårdsituation är att en så kallad avvikelserapport upprättas. Denna rapport utgör själva underlaget till en eventuell anmälan enligt lex Maria.

På sin hemsida skriver Karolinska sjukhuset att patientsäkerheten, vårdkvalitén och att minimera risker har högsta prioritet.

Patient hostade upp plaströr

SVT har begär ut avvikelserapporterna för de tre patienter som fått konstgjord strupe inopererad av Macchiarini och det finns två avvikelser som har rapporterats i samband med dem.

Enligt en rapport har den första patienten hostat upp ett litet plaströr. Den andra rapporten gäller ett tillfälle då ”patienten saknar identitetsarmband”. Trots tre operationer med svåra följder för patienterna är dessa två avvikelser de enda som rapporterats.

I dag vill varken den aktuella avdelningschefen eller Karolinska sjukhuset kommentera antalet avvikelserapporter eller varför det inte gjorts några lex Maria-anmälningar. Istället hänvisar sjukhusets pressavdelning till den utredning av luftstrupsoperationerna vid sjukhuset som pågår.

Lex Maria

Anställda inom vården är skyldiga att rapportera händelser som medfört eller hade kunnat medföra allvarlig vårdskada, en så kallad avvikelserapport.

Avdelningschefen och chefsläkaren bedömer om avvikelserna i rapporterna ska anmälas enligt lex Maria.

Anmälan enligt lex Maria görs till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, som också är tillsynsmyndighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.