Foto: TT

Ingen handgranat stoppad i tullen i år

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i midsomras har det exploderat tio handgranater i Malmö. Granaterna kommer ofta från Balkanområdet – men hittills i år har Tullverket inte lyckats stoppa en enda handgranat.

Det är ett magert resultat för Sveriges gränsbevakning. Inga handgranater har hittats i år och bara två ifjol och då i en husrazzia. Samtidigt har användandet av handgranater bland kriminella kretsar bokstavligt exploderat den senaste tiden.

– När det sprängs så många handgranater just i Malmö-området så borde de komma in på något sätt olagligt till Sverige och vi borde vara bättre på att hitta dem. Vi får fundera på varför det är så här och hur vi ska rikta in oss på andra huvudmål än vad vi har i dag, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket.

Granatattackerna i Malmö

Inte nog med resurser

Tullverket känner sig närmast maktlösa när det gäller att få tag i handgranaterna som tas in i landet trots att det är deras uppgift att stoppa dem.

– Det är ett grovmaskigt nät vi har som gör att det är väldigt lätt att ta sig in i landet med tanke på de flöden vi har över gränserna kontra de resurser vi har att sätta in gentemot de tusentals resenärer och bilar som kommer över gränsen varje dygn, säger Jonas Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granatattackerna i Malmö

Mer i ämnet