”Ingen mänsklig rättighet att bli barnmorska”

Publicerad

En barnmorska ska inte kunna slippa vissa arbetsuppgifter på grund av en samvetsklausul. Det menar Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, som debatterade frågan med Emma Henriksson, kristdemokrat och ordförande för riksdagens socialutskott.

– Det här blir en patientsäkerhetsfråga. Ingen personal inom sjukvården ska kunna befrias från vissa arbetsuppgifter på grund av en samvetsklausul, säger Sineva Ribeiro.

Hon menade att den barnmorska som nu väckt frågan om att slippa utföra aborter också vägrat att ge vård efter abort och ge råd om preventivmedel.

– Det hotar allas lika rätt till vård i Sverige. Ett landsting ska inte kunna överpröva en lagstiftning. Vi har faktiskt en legitimation som bygger på en lagstiftning, säger Sineva Ribeiro.

”Ska kunna hanteras lokalt”

Kristdemokraten Emma Henriksson påpekar flera gånger att Kristdemokraterna står bakom dagens lagstiftning, men hon tycker att om en barnmorska vill slippa utföra aborter så är det en fråga som ska kunna hanteras lokalt.

– Som barnmorska kan man jobba med många olika arbetsuppgifter.

Hon hävdar att det redan i dag finns barnmorskor som inte behöver utföra vissa arbetsuppgifter. Men den uppgiften känner inte Sineva Ribeiro till.

– Det är ingen mänsklig rättighet att bli barnmorska, men det är en mänsklig rättighet att vi följer en lagstiftning utifrån patientens rätt till vård. Om du i Sverige blir barnmorska så ingår arbetsuppgifterna abort, vård efter abort och preventivmedelsrådgivning. Man kan inte begränsa arbetsuppgifter för då har man gått in och stört en lagstadgad rätt som vi har som patienter.

Inte den enskildes skyldighet

Emma Henriksson menar att det inte är den enskilda personalen som har en skyldighet att ge patienter vård.

– Det är vården som har en skyldighet att tillhandahålla en vård och då måste man planera arbetet så att det kan utföras.

Hon påpekar också att det är lagstiftaren som bestämmer vilken vård som patienter har rätt till och drar då en parallell till andra länder som tillåter aktiv dödshjälp.

– Jag kan tänka mig att det finns många som i dag jobbar inom vården som skulle dra sig för att medverka till att i förtid sluta en annan människas liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.