Så här riskerar det att bli i många av skidorternas backar – men de klarar snögarantin med snökanoner och konstsnö. Foto: TT

Ingen snögaranti trots snöbrist

Uppdaterad
Publicerad

Trots snöbrist på många skidorter i Sverige går det inte att boka av resan med hänvisning till den så kallade ”snögarantin”. Med konstsnö kan enstaka backar hållas öppna för slalomåkare och garantin klaras. Värre är det för längdskidåkare, på många orter finns ingen snö alls utanför pisterna och för längdskidåkare finns ofta ingen snögaranti.

Det blir en grön jul i stora delar av Sverige i år. Och på många skidanläggningar i syd- och mellansverige är det barmark. Det varma decembervädret har ställt till det, men med hjälp av snökanonen och konstsnö har många orter precis kunnat upfylla den så kallade ”snögarantin”. Om den inte uppfylls så har man rätt att boka av och få pengarna tillbaka för sin planerade resa.

Blivit kallare

Sveriges största skidföretag, börsnoterade Skistar, utlöste snögarantin under några dagar tidigare i december i Sälen och Trysil. Då bokade också några resenärer av resor eller bokade om och åkte till en annan skidort istället. Nu lagom till julhelgen har det dock blivit lite kallare och när det är minusgrader kan backarna besprutas med konstsnö med hjälp av snökanoner.

– Vi upplever att våra gäster har stor förståelse och är nöjda med den produkt som vi har trots vädret. Som det ser ut nu i prognosen så blir det kyla och förhoppningsvis snö. Vi uppfyller sedan 16 dec snögarantin i Sälen och mer därtill, säger Linda Morell, pressansvarig på Skistar. 

Ingen snögaranti för längdspår

Vad krävs då för att man ska kunna avboka med hänvisning till snöbrist? Det är olika på olika skidorter, men i Sälen Skistar ska till exempel minst 15 pister vara öppna (varav fem barnbackar) sammantaget i Lindvallen, Högfjället, Tandådalen och Hundfjälllet. Det är ovanligt att Skistars snögaranti utlöses. Senast var 2006. I Sälen Skistar är nu 33 av 102 backar öppna. Däremot är inga längdspår öppna. För längdskidåkare finns det ingen snögaranti i Sälen eller på någon annan av Skistars orter. Företagets huvudsakliga produkt är utförsåkning, längdskidåkning ses mer som en bonus för gästerna och omfattas därför inte av snögarantin.

Ingen rabatt på liftkort

Trots att alltså bara en tredjedel av backarna är öppna så ges ingen rabatt på liftkorten.- Om vi uppfyller snögarantin så ger vi ingen rabatt. Men då vädret blev mycket varmare än prognos med vindar och regn valde vi av ren good will att ändå rabattera med 20 procent under några dagar i Sälen och Trysil, säger Linda Morell. På många andra orter är enstaka backar öppna vilket gör att snögarantin uppfylls, men för längdskidåkare ser det sämre ut. På många orter finns ännu inga längdspår öppna. Vissa orter, som till exempel i Idre, ingår även längdspår i snögarantin. Där finns också några enstaka kilometer längdspår preparerade.

Bättre norrut

Längre norrut ser det något bättre ut med snötillgången. I Funäsfjällen är i dagsläget ungefär hälften av pisterna och halva längdsystemet öppet. Och förhoppningsvis kan mer öppna de kommande veckorna.- Det var härligt att vakna upp till nysnö och minusgrader imorse, säger Funäsfjälllens VD Jonas Kojan, när SVT Nyheter når honom på telefon. I Funäsfjällen garanteras gästerna minst fem skidbackar eller 20 kilometer längdspår.

– Att vår snögaranti utlösts är extremt ovanligt. Mig veterligen har det aldrig hänt under högsäsong. De enda gångerna då man kunnat avboka med hänvisning till den är då vi garanterat längdskidåkning under försäsong, alltså redan i oktober-november, och det sedan inte kommit tillräckligt med snö, säger VD Jonas Kojan. 

Snögaranti – så ser det ut på svenska skidorter:

SÄFSEN

Plusgrader

4/17 backar öppna

0 km längdspår

Klarar snögaranti (minst tre backar)

KLÄPPEN

Plusgrader men 19 backar är öppna

3 km längdspår

Klarar snögaranti (minst 15 backar)

IDRE

16/40 backar öppna

3,5 km längdspår

Klarar snögaranti (minst 10 backar och 2,5 km längdspår)

STÖTEN

6/36 backar

0 km längdspår

Klarar snögaranti (minst tre backar, varav en från toppen)

SÄLEN Skistar

0 cm snö utanför pisterna

33/102 backar öppna

0 km längdspår

Klarar snögaranti (minst 15 backar)

BRANÄS

13/28 backar öppna

20 km längdspår

Klarar snögaranti (minst två backar)

ROMME

5/30 backar öppna

ÅRE

Minusgrader

42/90 backar öppna

35 cm snödjup

43km längdspår öppna

Klarar snögaranti (minst tio backar öppna)

HOVFJÄLLLET

6 backar öppna

0 km längd

BJURSÅS

Har haft stängt på grund av snöbrist men öppnar några enstaka backar på julafton

TÄNNDALEN

Drygt hälften av backarna öppna

Klarar snögaranti

KUNGSBERGET

8/17 backar öppna

2km längdspår

SKI SUNNE

Stängt på grund av värmen

FUNÄSFJÄLLEN

Knappt hälften av backarna öppna (totalt 136 st)

Ca 130-150 km längdspår (knappt halva systemet öppet)

Klarar snögarantin (minst fem backar eller 20 km längdspår)

HEMAVAN

15/30 backar öppna

 TÄRNABY

5/15 backar öppna

KITTELFJÄLLL

2/42 backar öppna

Här kan du få en översikt över snödjupet i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.