På fredagen upprättades en anmälan mot en SVT-profil. Anmälan är rubricerad som sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Foto: SVT

Förundersökning inledd mot SVT-profil

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ska hålla fler förhör med den tidigare praktikanten som anklagat en SVT-profil för sexuellt utnyttjande. Sedan ska åklagaren ta beslut om huruvida skälig misstanke ska riktas mot SVT-profilen.

– Vi har fortfarande en del uppgifter att hämta in från målsäganden, säger kammaråklagare Stefan Lind till SVT Nyheter.

I polisanmälan som kom in i förra veckan är anmälan rubricerad som sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Kvinnan var i 20-årsåldern och arbetade som praktikant i den produktion som SVT-profilen är delaktig i.

Kvinnan anmälde händelsen till sin chef och enligt SVT utreddes händelsen grundligt.  Personen fick en muntlig varning av två chefer och ett trepartssamtal fördes där personen bad om ursäkt till kvinnan, som ansåg att hon blivit utsatt. Men enligt kvinnan fortsatte trakasserierna.

Kampanjen #MeToo

Ska hålla fler förhör

Polisen inledde en förundersökning när anmälan kom in i förra veckan men åklagaren har ännu inte tagit beslut om han ska föra upp en skälig misstanke mot SVT-profilen.

– Vi behöver hålla fler strukturerade förhör med målsäganden, säger kammaråklagare Stefan Lind.

Vilken betydelse har det att det gått ett antal år sedan det här ska ha hänt?

– Det har egentligen ingen betydelse, men det kan vara ganska svårt att säkra kontakten dem emellan. Tiden är aldrig någon bra faktor.  

SVT inväntar mer information

SVT har ännu inte tagit något beslut om hur man ska göra med programmet som profilen är delaktig i.

– Vi avvaktar ytterligare information från åklagare innan vi tar några publicistiska beslut, säger SVT:s presschef Camilla Hagert.

Redaktionen arbetar som vanligt

Ansvarig utgivare för programmet som personen är delaktig i säger också att man avvaktar besked från polisen.

– Just nu vet vi inte något mer än vi redan visste 2013. Innan vi har fått mer information arbetar redaktionen som vanligt, säger den ansvarige utgivaren till SVT Nyheter.

Inledde senare förhållande

SVT-profilen har tidigare lämnat ett officiellt uttalande via SVT:s kommunikationsavdelning, där han framhåller att han och kvinnan inledde ett förhållande cirka ett år efter trepartssamtalet.

”Ett år senare inledde vi två ett förhållande som varade under typ ett år. Och finns det saker under den tiden av vårt förhållande eller efter som den personen är missnöjd med så får hon ju självklart kontakta mig. Men eftersom vi levt tillsammans så länge och rett ut detta både inom SVT och gemensamt oss emellan så trodde jag att detta var klargjort för längesedan.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet