Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: TT

Inget misstroende mot Andersson i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen uttalar inte sitt misstroende mot finansminister Magdalena Andersson, vilket SD begärt.

Sverigedemokraterna hade begärt att riksdagen ska uttala sitt misstroende mot henne men förslaget samlade bara 43 röster. SD har 49 mandat i riksdagen.

De borgerliga lade ned sina röster medan S, V och MP röstade mot.

För att riksdagen ska förklara sitt misstroende krävs att minst 175 ledamöter röstar ja till förslaget.

Rotavdrag och överskottsmål

I sin röstförklaring beskriver partiledaren Jimmie Åkesson varför SD inte har förtroende för Andersson.

– Tyvärr har finansministern inte levt som hon lärt. Inför valet lovade hon att rot-avdraget skulle vara kvar. Men nu har man föreslagit ett kraftigt försämrat avdrag. Hon sa också att hon självklart står bakom överskottsmålet. I budgeten nu så är överskottsmålet i praktiken avskaffat, sade han bland annat.

Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth kritiserade SD:s begäran och hävdade att det är som att rikta misstroende mot hela regeringen.

– Det är riksdagens starkaste vapen. Bara använts fyra gånger de senaste 20 åren. Det är ansvarslöst att använda det som Sverigedemokraterna gör nu. Deras enda intresse är att främja främlingsfientligheten, säger Eneroth, som varnar för att det inte stärker omvärldens förtroende för Sverige.

”Kommer inte medverka till instabilitet”

Eva Thalén Finné från Moderaterna sade att M inte stödjer misstroendeförklaringen.

– Sverige befinner sig i kris som kräver handlingskraft och ansvarstagande. Moderaterna kommer inte medverka till instabilitet genom att stödja misstroendeförklaringen. Det innebär inte stöd för regeringens ekonomiska politik, sade hon.

Folkpartiets Erik Ullenhag sade ungefär samma sak inför omröstningen:

– Sverige har ett mycket osäkert parlamentariskt läge och en svag regering. Då är det tid för ansvar, inte tid för spel och tomma demonstrationer. Folkpartiet stödjer därför inte misstroendeförklaringen utan kommer att lägga ned sina röster. Det innebär självklart inget stöd för regeringens ekonomiska politik.

”Ett fiasko”

– Vi är i ett läge där vi skulle behöva ansvarstagande från riksdagens partier. Att hålla på med sådant här är ju inte ett sätt att ta ansvar, sade Magdalena Andersson.

– Ett fiasko, var statsminister Stefan Löfvens (S) korta kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.