Inget partistöd för tomma stolar

Publicerad

Partier som har tomma stolar i kommunfullmäktige ska inte kunna få ut partibidrag för de obesatta mandaten, föreslår regeringen.

Det rapporterar SR Ekot. Bidrag ska dessutom bara kunna betalas ut till juridiska personer, inte enskilda.

Det är framför allt Sverigedemokraterna som har fått ut stora belopp genom tomma stolar. Partiet har cirka 50 obesatta mandat i kommunfullmäktigeförsamlingar runt om i landet.

Måste redovisas

Partierna ska även tvingas redogöra för hur partibidragen ska användas, enligt förslaget. Redovisningen ska göras för fullmäktige och blir därigenom offentlig.

En ny lägsta nivå för fullmäktige i små kommuner föreslås också. Det minsta tillåtna antalet fullmäktigeledamöter sänks från 31 till 21 i kommuner som har 8.000 eller färre röstberättigade invånare.

Förslaget om ändringar i kommunallagen och ändrade regler för kommunalt partistöd överlämnas till Lagrådet i dag.

Det baseras i stor utsträckning på förslagen i utredningen i frågan, uppger finansdepartementet i ett pressmeddelande.

Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2014.

Får stöd för tomma stolar

I dag utgår partistöd för antal mandat oavsett om alla mandat är besatta eller inte. Det innebär att partier får stöd även för tomma stolar i fullmäktige. Framför allt Sverigedemokraterna har ett flertal tomma stolar runt om i landet.

Av regeringens lagrådsremiss framgår att huvudregeln i fortsättningen blir att partier anses representerade i fullmäktige om de fått mandat och vald ledamot är fastställd enligt vallagen för mandatet. Det innebär att det måste sitta en folkvald på stolen för att partistöd ska utgå. Vill fullmäktige att stöd ändå ska utgå för tomma stolar, måste fullmäktige fatta ett särskilt beslut om detta.

”Komma åt SD”

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder har svårt att inte tolka lagförslaget som ett sätt att komma åt partiet.

– Jag tror att de flesta kan inse att den här diskussionen och det nu skarpa förslaget sannolikt beror på Sverigedemokraterna, att man på något sätt vill se till så att vi inte får så mycket pengar, säger han till TT.

– Vår ambition är ju att det här efter nästa val inte ska vara något problem, att vi då inte längre har några tomma stolar.

Björn Söder anser att det är rätt att minska stödet som går till de enskilda ledamöterna, till exempel utbildningsstöd, om de inte sitter i fullmäktige.

– Däremot anser vi att stödet som går till partiets arbete utanför fullmäktige, opinionsarbete och arbete för att bygga upp partiets verksamhet i kommunen där väljarna röstat på oss, behövs, säger han.

Bra i förslaget anser han ändringen vara som innebär att stödet bara ges till juridiska personer och inte enskilda.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.