Varken Alva Ståhlberg, Nathalie Grönquist eller Lisa Wranding vill göra värnplikt. Foto: Fanny Renman/SVT

”Inte så kul om man blir tvingad”

Publicerad

Värnplikten återinförs i Sverige och inom några år ska 8.000 unga rekryteras till Försvarsmakten. SVT Nyheter har pratat med några av de unga som Försvaret hoppas rekrytera, och ingen av dem är sugna på att mönstra.

– Det känns både bra och dåligt. Bra för att dom kommer få de bäst lämpade personerna. Men dåligt ifall man inte kan välja själv, berättar 15-åriga Alva Ståhlberg för SVT Nyheter.

Efter dagens besked att regeringen hoppas införa mönstringsplikt från juli nästa år är många ungdomar SVT Nyheter pratar med rädda att tvingas till värnplikt. Alva Ståhlberg tror att få av hennes kompisar kommer vilja göra värnplikten.

– Jag tror inte att jag skulle vilja gå med. Vi har pratat om det i skolan och många vill nog inte gå med, säger hon.

Vill inte tvingas

Nathalie Grönquist, född 2000 och därmed i den årskull som kommer att bli först att kallas till mönstring, tror att också att det kommer att bli få unga som vill göra värnplikten.

– Om man vill vara med så är det bara kul, men jag tror inte att så många vill vara med, säger Nathalie.

Hennes kompis Lisa Wranding håller med.

– Jag tycker att det är bra om man får välja, om man blir tvingad är det ju inte så kul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.