Foto: TT

It-jättar ska bekämpa näthat

Uppdaterad
Publicerad

Några av världens största It-företag är ense med EU-kommissionen om att snabbt avlägsna olagligt hat som sprids på nätet. – I det ligger också ett krav på att mer ska tas bort, säger Henrik Sjölinder, kansliråd på justitiedepartementet.

Överenskommelsen innebär att Facebook, Twitter, Youtube (som ägs av Google) och Microsoft åtar sig att granska majoriteten av anmälningar om olagligt näthat inom 24 timmar.

Material som kan klassas som hets mot folkgrupp eller anses utgöra andra former av olagligt näthat ska raderas eller avlägsnas på annat vis.

Apple hör till de stora nätföretag som inte står bakom uppgörelsen.

Användare ska utbildas

– Men dörren är vidöppen för fler att ansluta sig, säger Henrik Sjölinder, som var med på mötet i Bryssel i dag där uppförandekoden presenterades.

EU-kommissionären Vera Jourová anser att det är viktigt att ta itu med näthatet.

”Sociala medier är dessvärre ett av verktygen som terrorgrupper använder för att radikalisera unga människor och som rasister använder för att sprida våld och hat”, säger hon enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

Uppgörelsen innebär också att nätjättarna ska utbilda och öka medvetenheten hos användare om vilket slags innehåll som inte är tillåtet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.