Foto: TT

IT-ministern: Allvarligt att många är missnöjda

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheters bredbandstest visar att det finns ett stort engagemang för frågan om uppkoppling, men också att väldigt många är missnöjda – och det är allvarligt. Det säger IT-minister Mehmet Kaplan.

Många av de som har svarat i testet pratar om att de upplever att det är ett delat samhälle och många känner sig utanför. Vad tänker du om det?

– Det här är en viktig fråga för det handlar om en tillgång till infrastruktur som faktiskt skapar grunden för att ha ett fortsatt demokratiskt samhälle, där alla har tillgång till en bra uppkoppling.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

– Det här är någonting som jag identifierade redan när jag började och nu jobbar aktivt med. Det här är i grunden en viktig demokratifråga. Vi har stora satsningar på området som kommer att leda till att fler får bättre och snabbare bredband, säger Mehmet Kaplan.

Förbereder lagförslag

Regeringen satsar 3,25 miljarder i ett landsbygdsprogram för att stödja utbyggnaden av bredband i områden som inte är intressanta för marknadens aktörer. Pengarna väntar på ett godkännande i Bryssel som ska tas till sommaren. Enligt Kaplan har man även avsatt 1,4 miljarder kronor i regionalfonder till de nordligaste regionerna, och man förbereder även ett lagförslag på näringsdepartementet för att göra det billigare att lägga ner fiberkablar.

– Dessa tre sammantaget kommer att leda till att vi får ännu bättre uppkoppling och de områden som har skral uppkoppling ska kunna räkna med att de inom snar framtid ska få en bättre uppkoppling.

Mycket av kritiken som kommer in handlar om att man tycker att marknadskrafter har fått ett för stort spelrum. Vilket ansvar har staten?

– Det här är en fråga som pågått under ett decennium. Under den här tiden har det varit olika diskussioner om hur den här utbyggnaden ska gå till. I Sverige har vi nått en relativt bra utbyggnad, 99 procent har en väldigt hög och stabil hastighet. Men vi ska nå alla, och det målet ska vi se till att uppfylla genom att satsa på de områden som inte nås av utbyggnaden.

– Så det är ett samspel. Marknadens aktörer har ett ansvar, kommuner och regioner har ett annat ansvar och staten har det tredje och övergripande ansvaret, och det ska vi ta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet