”Jag torterades på uppdrag av FBI”

Uppdaterad
Publicerad

De utsatte honom för slag, hot, utmattning, köld och ständiga förhör. Under mer än 100 dagar hölls Yonas Fikre inspärrad i ett fängelse i Förenade Arabemiraten.

Förhörsledarna ville veta allt om moskén och församlingsmedlemmarna hemma i Portland, Oregon, USA.

När Yonas Fikre var på resa i Sudan 2009 försökte FBI under hot värva honom som informatör. När han tackade nej fördes han upp på den amerikanska flygförbudslistan.

Då började han om sitt liv i Förenade Arabemiraten men greps oförklarligt av landets säkerhetstjänst förra våren.

-De slog mig under fotsulorna med en batong av plast. Det skedde utan uppehåll till dess att jag inte kunde gå längre. Därefter tvingade de mig att stå upp, säger Yonas Fikre till Sveriges Television.

Ovanligt ärende

Det är ett mycket ovanligt asylärende som svenska myndigheter nu har att ta ställning till. Amerikanen Yonas Fikre söker skydd i Sverige från sitt hemland USA som han menar gett uppdrag åt säkerhetstjänsten i Förenade Arabemiraten att tortera och förhöra honom.

-Oavsett hur mycket man hatar någon, oavsett vad någon gjort så kan jag inte föreställa mig att tortera min fiende så illa som jag torterades.

Nytt fenomen

Hans Bredberg, som är Yonas Fikres juridiska ombud i asylärendet känner igen mönstret.

-Det är känt att USA agerat så här i många andra fall. Man har både amerikanska privata företag och inhyrda från andra länder som gör de här smutsiga arbetena, säger Hans Bredberg.

Varför har vi i Sverige inte hört tidigare att även amerikanska medborgare drabbas på det här sättet?

-Därför att det är ganska ovanligt, det har inte skett tidigare utan hänt den senaste tiden.

SVT har försökt ställa frågor till FBI och andra amerikanska myndigheter men vi har inte fått några svar.

Även Förenade Arabemiratens ambassad i Stockholm har erbjudits att svara på frågor.

Yonas Fikre är ostraffad i USA.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.