Foto: SVT

Solariekund: ”Jag tycker förslaget är bra”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att de ska lägga fram ett lagförslag gällande 18-årsgräns på solarium.

– Eftersom man pratar så mycket om hälsorisker och faror med att sola så tror jag att det är bra, Amanda Garshasgbi som solar frekvent.

Inför en 18-åldersgräns på solarium, föreslår regeringen. Ett välkomnat förslag menar Amanda Garshasgbi som ofta solar och som var flera år under den tänkta åldergränsen när hon la sig i ett solarium för första gången.

– Jag var nog rätt långt innan jag var 18 faktiskt. 14, 15 kanske, säger hon. Jag tycker att det är bra, eftersom man pratar så mycket om hälsorisker och faror med att sola.

Hur känns det att sola i dag?

– Jag solar max tolv minuter, så jag solar inte så mycket, utan mest för att hålla brännan, säger Amanda Garshasgbi.

”Helt verkningslöst”

Förslaget tas däremot inte emot med varm hand av alla. Tommy Attar, ägare Tanexpress Solarium, tror inte att lagen skulle göra någon för de som solar eller inte, eftersom det lika gärna kan göras utomhus.

– Solarium i Sverige är väldigt reglerat och man ligger i max 15 minuter, medans man kan åka i Thailand, kasta ut ungarna på stranden och ligga där i fem-sex timmar. Summa sumarum av det hela är att den här lagen är verkningslös. Det kommer inte ge nånting, det kommer inte ens att synas i cancerstatistiken.

Solarieägarna står nu inför dyra investeringar för att leva upp till lagändringen. Det finns ungefär 500 professionellt drivna solarier i Sverige

– Branschen kommer jobba för att ta fram tekniska lösningar där man har möjlighet att kontrollera ålder. Liknande det som finns i Norge nu. Det kommer att bli dyrt och kostsamt, så de flesta kommer inte att orka med det. De som inte orkar kommer att få lägga ner, säger Tommy Attar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.