Jaktresearrangörer: ”Det är väldigt reglerat”

Uppdaterad
Publicerad

 Att skjuta vilda djur i främmande länder lockar många jägare, men ganska få svenskar packar väskan och ger sig iväg på jaktresor.

Ett fåtal svenska resebyråer är specialiserade på jaktresor i utlandet. Många av resorna är dyra och vad slutnotan landar på beror vilket djur jägaren vill fälla. En buffeljakt kan kosta långt över 100.000 kronor.

Enligt jaktresearrangören Sten Sjögren är resenärerna främst män. Och det är inte bara förmögna personer som reser till Afrika för att jaga buffel, utan det vanligaste viltet är antiloper som är betydligt billigare.

Han menar att det är viktigt att hålla sig uppdaterad gällande lagar och regler vid import av jaktroféer.

– Innan vi säljer en jaktresa kollar vi alltid att det går att exportera djuret som skjuts, säger han till SVT Nyheter.

Handlar om viltvård

Hur ser gången ut?

– Djuret som skjuts lämnas i landet, där kontrolleras det och man undersöker att allt är lagligt gjort. Innan dess ska du ha gjort klart med exporttillstånd från landet där du sköt djuret. Tillstånd gäller de djur som finns med på CITES-listan.

– Men åker du till exempelvis till Polen och skjuter en kronhjort är det inte lika noga med tillstånd, säger Sten Sjögren.

Flera researrangörer som SVT Nyheter talat med framhåller att deras resor handlar om viltvård och att man är noga med att följa lokala lagar och föreskrifter.

– Det är väldigt reglerat, säger Sten Sjögren.

Viktigt att skilja jakt från tjuvjakt

För att få skjuta vilt krävs att man köper ett tillstånd för att fälla ett djur. Förespråkarna menar att det är en viktig inkomstkälla för fattiga samhällen.

Enligt Anders Engström, ordförande i Safari Club Internationals svenska gren, är det också viktigt att skilja på reglerad jakt och tjuvjakt. Han nämner Kenya som ett varnande exempel. Där är organiserad jakt förbjudet och det har enligt Engström lett till en utbredd tjuvjakt på elefant och noshörning.

– Jag vill inte kalla tjuvjakt för jakt. Det är kriminalitet. Elfenben och noshörningshorn efterfrågas i Asien och har man inte professionella jägare, så är det fritt fram för tjuvjägare, säger Anders Engström.

Fler danskar som åker

Men de allra flesta svenska jägare jagar helst på hemmaplan.

– Jämför man med exempelvis Danmark är det inte alls så många som åker. Jakt är ju väldigt lättillgängligt i Sverige, säger researrangören Ewa Carmbrand till SVT Nyheter.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.