Jämföra skolor ska bli lättare

Publicerad

Skolvalet kan kännas som att ge sig ut i en djungel. Men från och med nästa år ska alla rådvilla elever och föräldrar lätt kunna hitta den viktigaste informationen om skolor samlad på ett ställe.

Det är inte så att det saknas information. Men den är svåröverskådlig, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

– För de allra flesta är det ett ganska stort steg att ta sig in i de offentliga databaserna och hitta statistik. Vi vet också att alldeles för många skolor får lägga alldeles för mycket resurser på reklam och pr. Men det ska inte vara bäst reklamkampanj som avgör vilken skola en elev väljer, utan det ska vara lätt att kunna jämföra de faktorer som man själv tycker är viktiga, säger han.

Det kan vara sådant som lärartäthet, tillgång till elevhälsa och idrottssal och elevernas och föräldrarnas betyg på skolan.

Skolverket får i uppdrag av regeringen att samla och skapa en hemsida för informationen, som ska omfatta förskoleklassen till och med gymnasieskolan. Systemet ska vara i drift senast juli 2016.

Att bygga upp informationssystemet beräknas kosta 22 miljoner kronor, och driftskostnaden 2,5 miljoner kronor per år.

Så många skolor finns

 * Grundskolor: 4 887, varav 792 fristående

 * Grundsärskolor: 630, varav 43 fristående

 * Gymnasiesärskolor: 304, varav 39 fristående

 * Gymnasieskolor: 1 346, varav 460 fristående

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.