Foto: SVT

Jan-Åke fick rätt mot kommunen

Uppdaterad
Publicerad

När hjärnskadade Jan-Åke Svensson i Båstad riskerade att förlora både jobb och bostad skrev han brev efter brev till kommunen och ansökte om LSS-insatser. Men ansökningarna behandlades aldrig, hans förvaltare hade uppmanat kommunen att bortse ifrån Jan-Åkes skrivelser.

– Det är väldigt taskigt när de säger att jag inte har rätt att ansöka själv, säger Jan-Åke Svensson till SVT Nyheter.

För ett år sedan bodde Jan-Åke Svensson i en liten stuga hemma hos en god vän. Han hade ett jobb där han sålde tidningar åt den ideella föreningen RFHL.

#deutsatta

Enligt RFHL finansierades jobbet med hjälp av lönebidrag från Arbetsförmedlingen. Lönebidrag ska förnyas årligen, men förra året kom papperen inte in och Jan-Åke förlorade sitt jobb. Det var förvaltaren som skulle ha skickat in papperen.

SVT: Vad betydde ditt jobb för dig?

Jan-Åke: Jättemycket. Det var mitt första riktiga jobb. Det innebar en gemenskap med folk, en möjlighet att få vara ute och träffa folk.

Förvaltaren uppmanade kommunen att bortse från breven

Förvaltaren skulle också betala Jan-Åkes hyra, men när lönen slutade komma in fanns det inte längre pengar. Några ansökningar om försörjningsbidrag eller liknande dröjde.

Jan-Åke försökte att själv styra upp situationen. Han fick hjälp av sin hyresvärd som också var hans vän, att skriva ansökningar. De behandlades aldrig eftersom förvaltaren i e-post uppmanat kommunen att bortse ifrån breven. Han berättar också att han bett att Jan-Åkes brev inte ska diarieföras och att om Jan-Åkes ansökningar ändå behandlas tänker han vidta rättsliga åtgärder.

Ur mejlet till Jan-Åke från förvaltaren:

”Eftersom det inte fungerar så nu har jag bett samtliga berörda tjänstemän att inte direktsvara er. De ska i princip inte agera med ärenden där inte vi är med som sökande. Idag går det otroligt mycket tid åt i onödan, tid som kunde använts till gagn för kommunen i stället för att som nu bara sinka arbetet. De har regler att följa, och det gläder mig att de följer dem. Jag försöker hitta ett sätt där de direkt återsänder handlingar där inte förvaltares underskrift finns med. Som jag ser det ska de inte heller diarieföras. Skulle å andra sidan någon fatta beslut utan förvaltarens medverkan kommer jag att vidta rättsliga åtgärder mot berörd tjänsteman.”

Sades upp från sin bostad

Båstad kommun lyssnade på förvaltaren och Jan-Åke fick inte den hjälp han ansåg sig behöva. I november, efter tre månader av mycket försenade hyror, sades han upp ifrån sin bostad.

– Jag var förbannat ledsen. Fruktansvärt frustrerad. Jag visste inte vad som skulle hända, jag visste att jag kanske får bo på stranden liksom, säger Jan-Åke till SVT Nyheter.

Det är kommunens överförmyndare som ska granska att förvaltarna gör sitt jobb på ett riktigt sätt. I Båstad är Gunnar Nilsson chef för överförmyndarkontoret, han är väl insatt i Jan-Åkes fall.

”Svårt att veta hur man ska agera”

SVT: Hur ser på ett sånt agerande, där förvaltaren uppmanar kommunen att bortse ifrån Jan-Åkes brev?

Gunnar Nilsson: Nej, det är ju fel.

SVT: Har du tagit upp det med förvaltaren?

Gunnar Nilsson: Ja, jag tror att jag tagit upp det vid något tillfälle.

SVT: Vad har du sagt då? Och har det föranlett någon åtgärd från din sida?

Gunnar Nilsson: Nej, ingen åtgärd.

SVT: Tycker du att du fullgjort dina skyldigheter i det här fallet.

Gunnar Nilsson: Vi har ju diskuterat det här ibland. Det har varit svårt att veta hur man ska agera.

Fick rätt mot kommunen

Jan-Åke Svensson överklagade kommunens agerande till Förvaltningsrätten som gick på hans linje: kommunen fick inte ignorera hans ansökningar med motiveringen att han har förvaltare. Båstad kommun överklagade till Kammarrätten som också gav Jan-Åke rätt.

I domen står:

”Kammarrätten anser mot denna bakgrund att Jan-Åke Svensson haft rätt att, utan samtycke från sin förvaltare, ansöka om LSS-insatser.”

SVT har varit i kontakt med den ena av Jan-Åkes två förvaltare. Hon säger att hon inte minns några papper om lönebidrag och att hyran kom in sent eftersom det saknades pengar på Jan-Åkes konto. Hon säger också att hon inte visste att den andra förvaltaren skrev till kommunen och uppmanade dem att bortse ifrån Jan-Åkes ansökningar.

I dag har Jan-Åke fortfarande ingen sysselsättning. Efter att ha bott hos vänner bor han just nu på ett behandlingshem, där hans behov utreds.

Vad kan du vara rädd för ska ske med dig?

– Att jag ska gå vind för våg. Att liksom en dag säger dom att ”nej, vi tänker inte betala på det här vårdhemmet, det finns ingen lägenhet till dig”. Och vad gör jag då? Säger Jan-Åke Svensson till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet