Jan Eliasson blir nummer två i FN

Jan Eliasson blir vice generalsekreterare i FN, det tyngsta FN-uppdrag en svensk haft sedan Dag Hammarskjöld var generalsekreterare.

Det meddelande FN:s generalsekreterare, Ban Ki-moon vid en pressträff i FN-högkvarteret i New York i kväll.

Eliasson får därmed den näst högsta posten inom FN och blir Ban Ki-moons högra hand. Eliasson flyttar till New York och tillträder den 1 juli.

"Hedrad"
-Jag känner mig mycket hedrad av utnämningen. Det är ett stort och ansvarsfullt uppdrag jag har åtagit mig, säger Eliasson till SVT:s Aktuellt.

Han tycker dock att det är för tidigt att uttala sig om vad han eventuellt vill förändra i FN.

-Jag är i kontakt med generalsekreteraren om detta. Vi ska diskutera det vidare. Han kommer att väl att be om mitt stöd i de frågor han behöver stöd och där han tror att jag kan bidra. Men exakt vad det innebär vet jag inte.

Samtidigt gillar Eliasson Ban Ki-Moons agenda för de kommande fem åren, med fokus på fem fält: hållbar utveckling, förebyggande av konflikter och fattigdom, fred och säkerhet, länder i omvandling samt kvinnor och ungdomar.

"Klok agenda"
-Det är frågor jag känner väldigt starkt för. Det är en klok agenda och en av orsakerna till varför jag tar det här uppdraget, säger Eliasson.

-Jag ska göra mitt bästa för att främja FN. Det är väldigt roligt att få vara med och stärka världsorganisationen, fortsätter han.

Eliasson går nu, vid 71 års ålder, in i en period av extrem arbetsbelastning.

TT: Orkar du?
-Ja, jag är i god form. Ålder är ingen fråga. Ålder är ett sinnestillstånd.

Bred erfarenhet
På frågan om varför just han har utsetts pekar Eliasson på generalsekreterare Ban Ki-Moons motivering vid offentliggörandet:
Bred erfarenhet av medling i flera konflikter i världen, tidigare ordförande i FN:s generalförsamling samt svensk FN-ambassadör, utrikesminister och kabinettssekreterare.

-Det var mycket generöst av honom, säger Eliasson till TT.

Han efterträder nu tanzaniern Asha-Rose Migiro.

-Ja, men på ett något bredare uppdrag tror jag, eftersom generalsekreteraren nämnde konfliktlösning och medling också, säger Eliasson.

"Lite överraskande"
Att Jan Eliasson utsågs är lite förvånande, anser Aleksander Gabelic, ordförande för Svenska FN-förbundet. Han trodde att en kvinna skulle utses.

-Samtidigt är det väldigt positivt att Jan Eliasson får det här uppdraget.

Gabelic säger att det är en tuff uppgift som väntar Eliasson, men att han är lämplig på posten.

-Jag hoppas att han kan hjälpa Ban Ki-Moon, både med reformfrågor och med att göra FN till en mer modern och öppen organisation, säger han.

Thomas Larsson
thomas.larsson@svt.se
TT

Redan FN-veteran

Jan Eliasson har redan haft flera tunga uppdrag inom FN:

1998-1992: FN-ambassadör och särskild FN-representant i konflikten mellan Iran och Irak.

2005-2006: Ordförande för FN:s generalförsamling.

2006-2008: FN:s speciella sändebud i Darfur i Sudan.

Utöver detta har Jan Eliasson varit kabinettssekreterare vid UD 1994-2000, Sveriges ambassör i Washington, 2000-2005 och Sveriges utrikesminister under en kort period 2006.

Publicerad: