Jan Helin: Den oberoende journalistiken har en central roll

Uppdaterad
Publicerad

Det finns nyhetshändelser som markerar ett före och ett efter.

Gårdagens vedervärdiga attentat på Drottninggatan är ett sådant. Många ger i dag uttryck för känslan att vi i morse vaknade upp i ett annat Sverige. 

Det var en attack mot vår öppenhet och frihet. Varför vet vi inte ännu. En för vårt land extremt viktig polisutredning och rättsprocess ska ge de bärande svaren.

Den processen kommer att omgärdas av känslor, åsikter, analys och i förlängningen sannolikt en påverkan på politiken.

Terrordådet i Stockholm

Den oberoende journalistiken har en central roll i att skildra och granska alla dessa aspekter.

”Vi har en viktig roll”

Vilket Sverige vi faktiskt vaknade upp till i morse kommer att diskuteras under lång tid. 

Ett mediebolag som Sveriges Television har en viktig roll i detta. Hur vi rapporterar, hur vi sänder och vad vi gör för program är bärande delar i utvärderingen av hur Sverige agerade och reagerade på attacken mot vårt öppna samhälle.

25 timmar livesändning

Vi kommer att ha sänt live i över 25 timmar innan vi planerar att återgå till vanliga sändningar. Vid en sådan här dramatisk händelse bokstavligen forsar det in uppgifter till våra redaktioner.

Förmågan att skilja ut det väsentliga, välja bort det tendentiösa och fokusera på faktakontroll och balansera rätt och tydligt mellan bekräftade och obekräftade uppgifter är vad som avgör kvaliteten i nyhetsarbetet vid sådana här tillfällen. Hur vi bestod provet detta dramatiska dygn kommer att utvärderas via en undersökning vi initierat för att få reaktioner och reflektioner från alla er som följer oss dessa dygn.

”Är en balansgång”

Just nu väger vi ännu hur vi ska sända och publicera.

I det finns en viktig och svår aspekt att balansera kring. SVT är inte bara nyheter. En stor del av vår publik har planerat att ta del av annat utbud denna lördagskväll. Att göra det möjligt är i sig en viktig del av återgången till det normala som måste följa och som på många sätt är vårt viktigaste svar på terror och våld.

Så planeras sändningarna

Att vi faktiskt gör det vi tänkt och det vi vill på lördagskvällar. Det är en del av det Sverige vi avser att kämpa för att ha kvar och som också behöver manifesteras sida vid sida med vår nyhetsrapportering.

Ytterst är det du och vi alla gemensamt som ska svara på frågan vad vi vaknade upp till för land i morse. SVT:s roll är att bidra till att det blir ett informerat svar.

I det konkreta planerar vi i nuläget våra sändningar det närmsta dygnet så här: 

Söndag 9 april  

SVT1 08.00 – 11.35 SVT Nyheter Extra.

SVT1 14.00 – 15:30 SVT Nyheter Extra: Manifestation på Sergels torg

SVT2 20.00 -22.00 Agenda special. 

Samtliga extrasändningar sänds också online i SVT Nyheter appen, i SVT Play och på svtnyheter.se. 

Efter planerade extrasändningar har SVT beredskap för att gå upp live om nyhetsläget så kräver. 

Alla tider kan ändras beroende på nyhetsläget. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet