Jans medicin är oförsäkrad

Uppdaterad
Publicerad

Jan Heimfors har blivit ordinerad blodtrycksmedicin men apoteket gav honom en billigare medicin än doktorn skrivit ut och den medicinen var oförsäkrad

På apoteket berättade man inte att talade om var att den medicinen saknar försäkring så om han skulle drabbas av biverkningar har han inte rätt till någon ersättning.

-Oavsett om den ingår i läkemedelsförsäkirng eller inte så måste jag ta den, säger han.

SVT granskar apoteken

-Jag har fått en andra chans i livet och den vill jag inte missa.

-Hur kan man ha en regel där man måste byta ut medicin oavsett om företaget är med i försäkringen eller inte. Det är klart jag blir orolig, säger Jan Heimfors.

Mot läkemedelsjättar

Den som drabbas av biverkningar av en oförsäkrad medicin kan bara få skadestånd om man driver en egen rättsprocess mot läkemedelsbolaget.

Det tycker patientorganisationerna är skamligt.

-Hur ska jag som liten konsument kunna ha advokater som ställer upp mot en stor läkemedelsjätte med hur mycket pengar som helst, säger Roland Carlstein på Hjärt- och lungsjukas riksförbund.

-Det viktiga är här att man har ett ansvar från statens sida. När man skriver ett avtal med ett läkemedelsföretag ska det vara en läkemedelsförsäkring med. Det är ett krav, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar apoteken

Mer i ämnet