Foto: TT

Januari – lyxfälla för många

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter nyårsafton kan innebära dubbel baksmälla för många. Lönen är redan till stora delar upphandlad och nu börjar räkningarna trilla in.

Men det finns knep som gör januari lite lättare att uthärda.

Jul och nyår gör december till en dyr månad. Ändå kommer januari som ett privatekonomiskt uppvaknande för många.

– Julutgifterna är lite som med första vinterhalkan, man har inte fått på vinterdäcken och så lyckas man bli lika överraskad varje gång. Trots att man vet att det har en tendens att dra iväg, säger Jens Magnusson, privatekonom på bankkoncernen SEB.

Som om det inte vore nog för den som levt över sina tillgångar i december månad, följs högtiderna dessutom av frestande reor i handeln. Privatekonomens bästa tips är att stanna hemma.

– Många frestas av mellandagsrean, men man tänker inte på att man sparar mer pengar på att stanna hemma.

Håll koll på maten

Elisabeth Hedmark, sparekonom på Länsförsäkringar, tycker också att man ska vara ärlig hemma om att januari kan vara en knapp månad. Bättre att säga som det är: man kan få skjuta upp att köpa de saker som barnen helst vill ha.

Hon uppmanar också till att hålla extra koll på matutgifterna i januari.

– Matkostnader kan bli en stor utgift för barnfamiljer. Men många gånger har man mycket i frys och skafferi. Så töm frysen och ta matlåda till jobbet i stället för att äta ute, råder hon.

Något som det ofta kommer surt efter är de eventuella köp som gjorts på kredit i julhandeln. Det är ju lite sent att ändra nu, men inför det nya året kan det vara bra att planera inför julen direkt.

Avråder från kreditköp

Elisabeth Hedmark avråder folk från att handla på kredit och dra på sig räntekostnader när kassan är skral. I stället tycker hon att man kan spara pengar på ett särskilt konto för julklappar eller semesterresor.

– Man kan skapa ett konto där man redan i februari sätter av öronmärkta pengar till både jul och semester.

Inte heller Jens Magnusson tycker att det är någon bra idé att handla på avbetalning.

– Det finns en tendens att man köper de sista julklapparna på avbetalning eller på kredit, då gör man det stora misstaget att ta av nästa lön redan i december. Då är det bättre att dra ner på julklappsambitionerna, säger Jens Magnusson.

Blir dyrare

Handlar du på avbetalning gör du inte bara misstaget att du binder upp nästa månads pengar, det kan bli dyrare i längden.

– Många lockas av räntefri avbetalning, men det räcker med att du missar en betalning så har du plötsligt väldig stora räntekostnader.

Har du trots allt nappat på ett erbjudande finns en risk att det blir svårt att bli av med skulden – om du inte betalar av den med en gång.

– Se till att betala av skulderna i takt med att räkningarna kommer. Gör det inte värre, fall inte för tillfälliga lösningar utan prioritera att betala av småkrediterna, säger Jens Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.