Foto: Stefan Jerrevång/TT

Jenny sålde sex som 11-åring

Publicerad

Elva år gammal förlorade Jenny sin oskuld till en sexköpare. En äldre man, som hon såg som sin pojkvän, satte i system att sälja henne till sina kompisar för sadistiskt sex. Några år senare fortsatte hon att sälja sex på egen hand – för att skada sig själv och döva ångesten.

Jenny var bara elva år när hon fångades upp på ett community av en äldre man som gav henne den uppmärksamhet hon just då så väl behövde.

– Vi hade flyttat till en ny stad, jag var ensam och mamma hade precis träffat en ny man. Jag kände att ingen vuxen brydde sig om mig och var väldigt lätt att manipulera, berättar Jenny.

Egentligen tror hon att hon sökte en fadersfigur, men ganska snart blev hon i stället kär i mannen, som då var 37 år.

– Jag älskade honom. Han var mitt allt och anledningen till att jag senare gick med på allt var att hade lovat att vi skulle gifta oss när jag fyllde 18.

Ville skada sig

Det som hon uppfattade som ett kärleksförhållande övergick snart i människohandel och koppleri, när mannen började sälja henne till sina kompisar för sadistiskt sex. Övergreppen kom att pågå under fem år, tills mannen en dag bröt kontakten. Men Jenny fortsatte att sälja sig på egen hand – och mötena blev allt mer våldsamma.

– Jag använde sexet för att skada mig själv. Bara själva grejen att jag sålde mig blev en bekräftelse på att jag inte var värd någonting. Man blir ett köttstycke liksom.

Under två år sålde hon sin kropp på olika dejtingsidor och kontaktforum – ibland mer sporadiskt, ibland flera gånger i veckan. Ingen i hennes närhet anade vad som pågick. Men en kväll kände hon plötsligt fara för sitt liv när en våldsam sexköpare tog stryptag på henne.

– Hans ögon var alldeles svarta, det var som om han saknade alla spärrar.

Efteråt kom tankarna på om det hon gjorde var värt att mista livet för.

– Jag var ju ute efter att skada mig själv, inte efter att dö.

Vändpunkten

Hon fattade beslutet att sluta sälja sex och tog bort alla annonser. Men ångesten blev övermäktig och bara några dagar senare kördes hon till psykakuten. Det blev vändpunkten. I takt med att hennes skakande historia rullades upp erbjöds hon stöd och hjälp.

– Det var det som räddade mig. Jag fick medicin som gjorde att jag inte längre kände att jag behövde skada mig själv, och jag fick kontakt med en terapeut som lyssnade och förstod.

I dag är Jenny 23 år, hon mår bra, lever ihop med sin sambo och jobbar med att hjälpa andra unga som har sex mot ersättning. Hennes erfarenhet är att många unga hamnar i prostitution av en slump och utan att de egentligen vill eller planerar för det.

– Gränserna förskjuts hela tiden. Det kan börja med att man skickar en bild för 200 kronor, sedan gör man webcam för 500 kronor, efter det blir det träff för 1.500 kronor och sedan är man inne i det.

Saknas resurser

Sexköpslagen anser hon inte innebar något större stöd för henne när hon befann sig i prostitutionen.

– Min upplevelse är att polisen inte lägger jättemycket resurser på att få fast sådana som köper sex. Och om ingen bryr sig är det klart att folk kommer att fortsätta att göra det, säger hon.

Hon är kritisk till att inte mer resurser satsas mot sexhandeln – såväl inom polisen som socialt på stöd och hjälp till personer säljer sex.

– Vi är inte många i Sverige som jobbar med att stötta den här gruppen. Många känner sig otroligt ensamma och lider i tysthet. Av rädsla för att ses som äckliga eller inte bli trodda vågar de inte berätta. På något sätt måste vi få bort tabustämpeln, säger hon.

Fotnot

Jenny är ett fingerat namn.

Fakta: Behöver du hjälp?

Säljer du sexuella tjänster och behöver råd och stöd? Det finns flera ställen dit du kan vända dig, exempelvis:

  • BRIS. Man kan ringa, mejla eller chatta. Det är anonymt och gratis för alla upp till 18 år. Telefon: 116 111.
  • Stöd online (www.stodonline.se) – chatt hos Novahuset för dig som har sex mot ersättning eller självskadar med sex.
  • Mikamottagningen i Malmö erbjuder råd och stöd, gratis och anonymt via mejl, telefon eller chatt.
  • Tjejjouren. Chatta, mejla och prata i telefon. Finns i hela landet, hitta nummer på sajten www.tjejjouren.se.
  • Nationella hjälplinjen. Psykologisk hjälp om man är i psykisk kris eller någon annan jobbig situation. Telefon: 020-22 00 60.

Källa: UMO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.