Jimi Fritze kämpar för att komma tillbaka efter stroken. Foto: SVT

Jimi 40 år: Jag vägrar ge upp

Uppdaterad
Publicerad

Jimi Fritze var bara 40 år när han fick en stroke som förändrade tillvaron fullständigt. Trots att han kände sig på topp, var vältränad, lycklig och var på semester höll sjukdomen på att kosta honom livet. I dag kämpar han för att komma tillbaka.

Läkarna trodde att hoppet var ute för Jimi Fritze när han i juli för två år sedan drabbades av en allvarlig stroke.

– Jag var på väg ut från toaletten när jag kände hur det brände till i huvudet, berättar Jimi för SVT när vi besöker honom i hans hem i Örebro.

Stroke bara 40 år gammal

Jimi hade fått en allvarlig stroke trots att han var så ung. Och han är inte unik. Enligt ny statistik har stroke ökat med 16 procent för kvinnor och 18 procent för män sedan mitten av 1990-talet i åldersgruppen 35 till 44 år.

För Jimi Fritze gick det extra illa. Läkarna gjorde nämligen först bedömningen att han var betydligt mer illa däran än det senare visade sig vara. Därför gavs hans mamma beskedet att allt hopp var ute.

– Finns det ingen chans att han kan klara sig, frågade jag gång på gång, säger June Andersson.

– Nej det gör det inte, sade läkaren.

Organdonation diskuterades direkt

Under medvetslösheten utsattes Jimi för en skräckupplevelse när han kom sjukhuset. Eftersom läkarna trodde att hoppet var ute togs frågan om organdonation upp. Men Jimi hörde allt som sades.

– Jag hörde hur läkarna pratade om att ta prover på mina organ och om donation, berättar han. Och nu måste jag svära, för jag tänkte FAN heller, jag måste vara vaken så de inte gör det.

När Jimi anmälde Sahlgrenska universitetssjukhuset till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, uppmärksammades händelsen i media och spreds över hela världen.

Utredning har tillsatts

Sahlgrenska har tillsatt en stor utredning men ansvarig chefläkare säger i en första kommentar till SVT att man hittills inte hittat något som tyder på att medicinska misstag begåtts.

– Om vi upptäcker att något misstag begåtts så kommer vi naturligtvis göra en Lex Maria-anmälan, säger chefläkaren Mats Tullberg. Hittills har vi bara gjort en preliminär bedömning, men nu börjar vi om och går till botten med detta och vi ska även träffa Jimi för att höra hans berättelse.

Chefläkaren säger dock att något måste ha gått snett eftersom Jimi hörde läkare diskutera en eventuell organdonation.

Vägrar ge upp

Jimi sitter i dag i rullstol och förutom de svåra neurologiska skador han fått av stroken är hans ögon skadade och hans käke är sned. Varför vet man inte riktigt. Han kan bara suga i sig mat och har dessutom mycket svårt att prata.

– Jag vägrar att ge upp, säger Jimi. Jag ska bli bättre för jag vet hur bra livet kan vara och jag ska tillbaka dit igen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.