Jimmie Åkesson förklarade vidare i ett pressmeddelande att de nu avser att lämna in en missförtroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson. Foto: TT

Jimmie Åkesson: ”Det är dags att Sverige håller nyval”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar decemberöverenskommelsens fall på partiets hemsida: ”Det är dags att Sverige håller nyval”.

Det dröjde inte länge från det att KD på sitt riksting valde att bryta decemberöverenskommelsen till att hela Alliansen valde att förklara den upphävd. Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra bekräftade att de nu ser den omtvistade överenskommelsen som upphävd:

– Jag konstaterar att Decemberöverenskommelsen är upphävd och då gäller det även för vår del. Jag har även konstaterat det i samråd med moderaternas partistyrelse och de står helt bakom detta, säger hon.

DÖ upphävd

Åkesson får inget stöd

Jimmie Åkesson förklarade vidare i ett pressmeddelande att de nu avser att lämna in en missförtroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson, och att de hoppas att flera partier kommer följa med.

”Resultatet av dagens händelse öppnar upp för att den misstroendeförklaring vi kommer att söka riksdagens stöd för, kan komma att vinna gehör utanför vår egen partigrupp”, skriver Jimmie Åkesson i pressmeddelandet.

Samtliga allianspartier har dock meddelat att de inte kommer att ge stöd för Jimmie Åkessons och Sverigedemokraternas misstroendeförklaring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DÖ upphävd

Mer i ämnet