Jan Björklund (L) Foto: SVT

”Det är bättre med låga löner än bidragsberoende”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Alliansens partiledare sade att det krävs fler enkla jobb och även lägre ingångslöner för nyanlända. Men det avvisades av statsminister Stefan Löfven (S). Han vill inte se några låglönejobb.

Stefan Löfven sade att det bland annat finns enkla administrativa jobb som att skanna in dokument, rensa stränder och markera ut vandringsleder men det ska vara avtalsmässiga löner, hävdade han bestämt.

– I Sverige är det arbetsmarknadens parter som bestämmer lönerna, bevare oss väl för att ni ska sitta i riksdagen och sätta löner. Det är inte den svenska modellen, sade Stefan Löfven som svar till centerledaren Annie Lööf.

Agenda

Konflikt

Hon hävdade också att det inte är seriöst när regeringen talar om enkla jobb eftersom man försämrat rot och rut. Hon underströk att ett jobb och en lön är mycket bättre än bidragsberoende.

– Den stora konflikten handlar om hur vi ska få de enkla jobben att växa fram, sade Annie Lööf.

Enligt Lööf är det stora problemet att regeringen helt saknar krisinsikt. Hon menade att vi är på väg mot en miljon människor i utanförskap och att regeringens förslag om statliga beredskapsjobb bara täcker in en mycket liten del av behovet av enkla jobb.

”Bättre med låga löner”

Annie Lööf fick stöd av Liberalernas ledare Jan Björklund.

– Det är bättre med låga löner än bidragsberoende. Det behövs lägre ingångslöner för nyanlända, sade Björklund.

Stefan Löfven hävdade bestämt att det inte går att isolera en grupp i samhället och säga att den ska ha lägre lön. Det skulle istället leda till att lönerna pressas nedåt för flera grupper.

Se klipp ur debatten ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet