Inslag från Sveriges Radio Foto: Privat

Johan Gustafsson fyller 40 i fångenskap

Uppdaterad
Publicerad

Svenske Johan Gustafsson kidnappades den 25 november 2011 när han var på en motorcykelresa från Sverige till Sydafrika. Nu har han hållits fången i snart tre och ett halvt år. I dag fyller han 40 år – det blir hans fjärde födelsedag i fångenskap.

I dag kommer Johan Gustafssons familj att samlas för att högtidlighålla hans födelsedag. I en intervju med Sveriges radios Ekot berättade de anhöriga om sorgen över att Johan inte kan närvaro.

– Självklart känns det jättetungt att vi inte kan fira det här tillsammans med honom. Han kommer fira ännu en födelsedag i fångenskap, säger Johans yngsta syster, Ella Gustafsson.

Svensk man kidnappad i Mali

Hon fortsätter:

– Det är den fjärde födelsedagen som vi inte får fira med honom. Att det är 40 han fyller är ju ännu mer markant eftersom det är en sådan stor högtidsdag.

1.240 dagar i fångenskap

I dag, på sin 40-årsdag, har Johan Gustafsson har han tillbringat 1.240 dagar i fångenskap.

– Vi är ju tre systrar som har fått barn under den här tiden, det har ju legat över en, säger systern Cecilia Karlsson till Ekot.

Aqim, al-Qaida i Islamiska Maghreb, är gruppen som tagit på sig kidnappningen av Johan Gustafsson.

Den sjätte april i år fritogs nederländaren Sjaak Rijke från terrorgruppen av franska styrkor. Om eller hur det har förändrat situationen för Johan Gustafsson är oklart. Sjaak och Johan kidnappades samtidigt tillsammans med en grupp västerlänningar när de befann sig i Tiimbuktu.

Kan fria svensken

Enligt franska Le Monde ska Johan Gustafsson och sydafrikanen, Stephen Malcolm McGown, fortfarande vara i händerna på kidnapparna. Vid jul rapporterade Värnamo nyheter att Malis president i en intervju sagt att han ska göra allt för att få svensken fri,

Sveriges arbete med att få loss honom omgärdas av stor sekretess. Utrikesdepartementet hänvisar till polisen och på Rikskriminalpolisen vill man av säkerhetsskäl inte uttala sig i ärendet.

Hans Brun, som är terrorforskare vid Kings College i London tror att kidnapparna är ute efter en lösensumma.

– De här grupperna är inte ute efter att utväxla fångar. Man vill inte kunggöra ett meddelande som man gjorde förr i tiden, utan här tycks det enbart handla om pengar, säger Hans Brun.

Ljus brinner oavbrutet

För familjen har åren utan Johan varit en tid av ovisshet.

– Utanför dörren har vi ett ljus som har brunnit oavbrutet dag och natt sedan Johan försvann och det hoppet lever för oss, att Johan ska vara hemma snart, säger pappan Göran Gustafsson.

I januari skickade Sverige i väg en större trupp FN-soldater till Mali som ska tjänstgöra för FN. Tidigare i en intervju med SVT Nyheter sade Johans mamma, Marianne Gustafsson, att hon hoppas att det kan gynna svensken.

– Vi hoppas att deras närvaro ska leda till något positivt för Johan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet